20 dkg egész tojás (4 db tojás)
12 dkg sárgája (4 db sárgája)
24 dkg cukor
16 dkg fehérje (4 fehérje)
27 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1. Kimérjük az anyagokat. A vajat megolvasztjuk.
2. Az egész tojást és a sárgáját felverjük a fele cukorral.
3. A tojás fehérjét felverjük a másik fele cukorral.
4. A 2.és 3.pontban felvert tojáshabot habverővel óvatosan összekeverjük. A tojásfehérje nagyon kényes, nem szabad sokáig keverni, mert elveszti a nagy nehezen belevitt levegőbuborékokat.
5. A felvert tojásfehérjébe egyenletesen beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a citromhéjat. Én a lisztet mindig egy papírlapra (sütőpapírra vagy szétvágott cukroszacskóra) szitálom, majd ezt félbehajtva, mint valami kis vályúból egyenletesebben tudom a lisztet szórni.
6. Beleöntjük a megolvasztott vajat, lazán keverjük.
7. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szeletelt mandulát szórunk.
8. Előmelegített sütőben, 160- 180 °C-on sütjük, fél óráig. Ez nem könnyű otthoni sütőben, mert én még nem láttam olyan sütőt, ahol a sütőtérbe helyezett hőmérő ugyanazt mutatta volna, mint a külső kijelző. Tehát, ha tehetjük, mérjük meg a hőmérsékletet magunk.
9. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.
Auguszt Elemér receptje
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a lisztet a sütőporral, a citromlét és a citrom héját. Ha szeretnéd még dúsítani, akkor lehet hozzá ten...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgát habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és kakaót, majd az olajat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre felvert habját, és s...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz almákat megpucoljuk és vékony szeleteket vágunk belőle. Én fahéjas porcukorral utána megszoktam szórni. 8 tojás sárgáját, a cukrot és van.cukrot és a tejet
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 6 tojássárgáját 10 dkg porcukorral kikeverjük. 4 ek kakaót, 1 ek lisztet, 1 cs sütőport hozzáadjuk, összekeverjük, majd a tojások felvert habját beleforgatjuk. Zsírozott, liszt...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű