15 dkg nagyon (!) puha vaj
1gr finomszemű só
kisujjnyi darab vaníliarúd kikapart magja ( a kivonat nem jó, mert folyadékot visz a tésztába)
6 dkg porcukor
22 gr tojásfehérje
17 dkg liszt
A vajat tegyük ki fél napra a konyhába, hogy tényleg teljesen lágy legyen – ha mikrózzuk, nem fog egyenletesen melegedni, és tönkreteszi a tészta állagát, ha keményebb, nagyon nehéz lesz a habzsákból kinyomni a kekszeket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, 2 nagy tepsi alját béleljük sütőpapírral.
A lágy vajhoz mérjük hozzá a sót és a mixer legnagyobb fokozatán két perc alatt verjük habosra.
A porcukorral keverjük el a vaníliamagokat, adjuk hozzá a vajhoz, még egy percig keverjük.
A tojásfehérjét egy villával verjük gyenge habbá, és adjuk a tésztához, egyenletesen keverjük el.
Keverjük hozzá a lisztet is a mixer legkisebb fokozatán, a végén lapáttal forgassuk át a lágy habos tésztát, hogy teljesen homogén legyen.
Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba (ez a klasszikus forma, de akár egy jó fél centire kivágott sarkú zacskó is megteszi, ha más nincs) és a puha, krémszerű tésztából nyomjunk kis karikákat vagy W alakot a sütőpapírra.
A sütő középső rácsán 8-10 perc kell a süléshez, mikor a kekszek széle kezd enyhe aranyszínűvé válni, már vehetjük is ki.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverés esetén 150 fokra A tojásokat érdemes a használat előtt fél órával előbb kivenni a hűtőből, hogy ne legyen teljesen hideg. A tojások s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kiflit felkarikázom. Egy kis edényben langyosítok tejet, adok hozzá citromhéjat és 1 csomag vaníliás cukrot. A kiflikarikákat belemártom a tejbe, és sorban lerakom az előre kivaj...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű◾️A hagymát felkockázzuk és olajon megpirítjuk. ◾️Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a húst majd fehéredésig pirítjuk. ◾️Ezután felöntjük a paradicsomszósszal, fűszerezzük, és néh...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA spárga fás szárát levágjuk, azt nem használjuk fel. A megmaradt zsenge részt meghámozzuk. A meghámozott spárga végeit levágjuk, azok egészben kerülnek az ételbe, a szárát pedi...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: Könnyű