• 200 g cukkini ('megpucol, lereszel, kinyomkod' fázisokkal)
• 1 tojás + 1 tojásfehérje
• 50 g aprószemű zabpehely
• 50 g szójaliszt (ezzel növeljük a fehérje tartalmát, de ha ez nincs kéznél, akkor simára darált zabliszttel is kiválthatod!)
• 50 g zsírszegény túró
• 1 csapott tk. szódabikarbóna
• só ízlés szerint
• A tetejére opcionálisan tehető: tökmag és napraforgó mag keverék
Fogj egy nagy edényt, keverd el benne először a liszt állagú dolgokat, majd a túrót, tojást és VÉGÜL a cukkinit. A sorrend fontos, én régen jól elbénáztam: a cukkini elsők között landolt az edényben, ami erőteljesen megnehezítette a további összetevők egyenletes belekavarását.
Fontos még, hogy a cukkinit kicsavargatva tedd bele, mert ha túl vizes lesz a tészta, akkor zsemle helyett egy szétfolyt tésztakupac lesz a végeredmény. Inkább ha túl száraz a dolog, akkor utólag adagolj hozzá egy pici cukkini-levet! Ha pedig mégis híg a massza, akkor némi zabbal mentsd a helyzetet!
Nedves mancsokkal formálj belőle kisebb zsemle méretű halmokat, tedd szilikonos sütőlapra. Paskold meg egy picit a tetejét, szórj rá magkeveréket, tedd előmelegített sütőbe, integess nekik, majd zárd rájuk a sütőajtót. 20 percig süsd 170 fokon. Ha a teteje szépen megpirult, zárd el a sütőt, hagyd benne még egy 5 percet, majd utána vedd ki!
A fenti mennyiségből 3 kisebb zsömi készült, így egy darabban lesz 174 kcal, 17 g fehérje, 15 g szénhidrát és 3 g zsír!
Keverjuk ossze es pihenjen a teszta 10 percet 6 kis gombócot formáljunk belőle 45 percig sütjük 180 fokon
Elkészítési idő:Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a lenmaggal a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az él...
Elkészítési idő:1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek...
Elkészítési idő: