Családireceptkönyv.hu

Kölesgombóc sárgabarackkal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,5 bögre főtt köles
2-3 púpozott evőkanál kukoricaliszt
2 tojás
5 evőkanál eritritol vagy xilitol, 2 kanállal a gombóc tésztájába, 3 evőkanállal a lekvárhoz.
(Más cukor is jó, de a nád- és a kókuszcukor a tésztát és a lekvárt barnásra színezi.)
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt citromhéj
1 mokkáskanál vanília őrlemény (aroma is jó)
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 evőkanál útifű maghéj
1 kg sárgabarack, 3 nagy szem a gombócok tésztájába, a többiből lekvárt főzünk vagy nyersen turmixoljuk
1 mokkáskanál fahéj, 1 mokkáskanál szegfűszeg és 1 evőkanál kókuszcukor keveréke a barackmagok helyére
2 marék durvára őrölt dió / kesudió / mandula / mogyoró vagy ezek keveréke

Elkészítés:


1. Ha nincs előre megfőzött kölesünk fél bögre kölesből, háromszoros vízmennyiséggel 20 perc alatt főzzünk. Lefedve hűtsük ki. Nem baj, ha a kölest kicsit túlfőzzük és ragacsos lesz.
2. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat. Ha a tésztánk nehezen formázható és lágy lenne, adjunk hozzá 1 evőkanál útifű maghéjat. Ez esetben hagyjuk állni kicsit a masszát, hogy a maghéj megszívja magát és megszilárdítsa a tésztát.
3. Közben tegyünk fel bőséges mennyiségű, csipet sóval ízesített vizet főni.
4. A barackmagok helyére tegyünk egy kis kókuszcukros, fahéjas, szegfűszeges keveréket.
5. A tenyerünkön lapítsunk el egy gombócnyi tésztát és a barackokat a fűszeres felükkel lefelé fordítva gyengéden csomagoljuk be. Dobjuk a lobogó forró vízbe.
6. A gombócokat 25 percig főzzük. A főzés ideje alatt hatalmasra nőnek.
7. Míg a gombócok főnek készítsük el a lekvárt. A kimagozott barackokat keverjük el és keverjük össze 3 evőkanálnyi eritriollal vagy más cukorral. Egyszerűen, minden hígítás nélkül főzzük fel, néhányszor keverjük meg és már kész is.
8. Daráljunk diót és a kifőtt gombócokat forgassuk bele.

Trükkök, tippek, praktikák:


3 személyre

Kölesgombóc sárgabarackkal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsanett 1
Virslis lángos
Virslis lángos

Egy nagyobb méretű tálban először összekeverem a száraz anyagokat (lisztet, élesztőt, sót, cukrot), majd hozzáöntöm a tejet is. Gépi dagasztókarral vagy fakanállal jól kidolgozom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kenyérlángos
Kenyérlángos

A liszteket elkeverjük az élesztővel, sóval, majd hozzáadjuk a vizet, olajat és összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 30 -40 percig pihentetjük. Kinyújtjuk (kb. 20×20 cm-es-re), megke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Leveles burgonyás pogácsa
Leveles burgonyás pogácsa

60 dkg lisztet 15 dkg baromfizsírral elmorzso­ljuk. Hozzáadunk 2 dl langyos tejben megfutatott 3 dkg élesz­tőt, 30 dkg főtt áttört burgonyát, 3 kávéskanál sót, borsot, majo­ránnát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Töltött sült kifli
Töltött sült kifli

A kifliket kettévágjuk és a végüket szintén levágjuk. Egy fakanál nyelének a segítségével, kivájjuk a kiflik belsejét. A maradék kiflibelet késsel, vagy az ujjunkkal kivesszük. Íg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk