menu

Családireceptkönyv.hu

Teljeskiörlésű foszlós kalács


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


-350g tk liszt
-100g feher liszt
-50g siker
-70g xilit
-1tojas es 1 tojas sargaja
-2dl tejszin + 1dl viz
-1cs szaraz eleszto
tetejére +1 tojás

Elkészítés:


Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.

Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.

A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.

A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.

A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.

Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.

A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.

A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.

Sütési idő kb. 40 perc.

A kész kalácsot rácson hűtjük ki.

Teljeskiörlésű foszlós kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Pálinkás kuglóf
Pálinkás kuglóf

1. A margarint a tojássárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a pálinkával habosra keverjük, majd beletesszük a lisztet. 2. A tojásfehérjét kemény habbá ve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Viràg kenyér
Viràg kenyér

Az élesztőt a cukorral felfuttatóm.Egy nagyobb tálba a lisztet átszitálom,mélyedés készítek a közepébe és a többi hozzávalókat is hozzárakom a felfuttatót élesztővel,könnyű lágy té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hamburgerzsemle
Hamburgerzsemle

Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
Lekváros bukta
Lekváros bukta

Az élesztőt meleg tejjel, pici cukorral felfuttatom. Ezalatt a lisztet elkeverem a sóval, cukorral. A vajat felolvasztom. A meleg tejben elkeverem a tojást egy habverővel, ma...

Elkészítési idő: 2ó 30 p
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk