menu

Családireceptkönyv.hu

Teljeskiörlésű foszlós kalács


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


-350g tk liszt
-100g feher liszt
-50g siker
-70g xilit
-1tojas es 1 tojas sargaja
-2dl tejszin + 1dl viz
-1cs szaraz eleszto
tetejére +1 tojás

Elkészítés:


Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.

Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.

A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.

A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.

A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.

Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.

A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.

A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.

Sütési idő kb. 40 perc.

A kész kalácsot rácson hűtjük ki.

Teljeskiörlésű foszlós kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
BRIÓS - GÁBOR A HÁZI PÉKTŐL
BRIÓS - GÁBOR A HÁZI PÉKTŐL

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával. 2. Tészta érés: 40 perc lefedve tetővel, vagy fóliával 3. Tészta osztása 10 x 80g súlyra, majd az elosztott tészta darabok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Húsvéti kalács
Húsvéti kalács

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
PUHA TEJES ZSEMLE
PUHA TEJES ZSEMLE

Hogyan készítsük el ezt a puha tejes kenyeret Használhatja a kenyérsütőt vagy más tésztafogóval felszerelt cukrász robotot A dagasztógép táljába öntjük a lisztet, a cukrot és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Rakott kalács
Rakott kalács

A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot. A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk