menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli zabpelyhes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 gramm teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
kb. 1 evőkanál búzasikér
1 dl tej
mokkáskanál cukor (az élesztő felfuttatásához szükséges)
20 gramm friss élesztő
200 gramm olvasztott teavaj (vagy kókuszzsír, de jobb szeretek vajjal sütni)
60 gramm eritrit
citromhéj
2 M-es tojás (2x55-60 gramm)
csipet só
kenéshez: 1 tojássárgája

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos (picit cukrozott) tejbe morzsoljuk. A tej nem lehet túl forró, de hideg sem, hanem langyos. Amíg felfut az élesztő, addig a többi hozzávalót egy nagy dagasztótálba helyezzük. Mikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többihez és kézzel szépen összegyúrjuk. Legalább 10 percig dagasztjuk kézzel (nem lesz ugyanolyan nehéz dagasztani, mint a sima kelt tésztát), pár perccel még azon túl is dagasztjuk, hogy már kezd szálasodni. Mikor bedagasztottuk, akkor légmentesen lezárjuk és meleg helyre tesszük kelni, kb. 40 percre.

Közben elkészítjük a töltelékeket.

Amikor megkelt a tészta, akkor 4 részre osztjuk - előbb félbe, majd a 2 felét is félbe. Vigyázzunk, ne szorítsuk nagyon össze, mert összenyomjuk. A sütőt előmelegítjuk, de először csak 100 fokra.

Fogunk 1 rész tésztát, óvatosan megnyomkodjuk a kezeink között, de nem gyúrjuk újra. A deszkára szórunk egy kevés zablisztet és sodrófával kinyújtjuk a tésztát, minél inkább a téglalapra törekedve (úgyis más formája lesz, de nem gond). Nem fog ragadni, de párszor megfordíthatjuk és ha kell, szórjunk alá kevés zablisztet. Kb. 3 mm-es legyen a tészta, ne túl vékony, de ne is túl vastag. Kenjük meg a töltelékkel, tekerjük fel, majd helyezzük át egy tepsire, amibe előzőleg sütőpapírt helyeztünk. Ha már itt kijön a töltelék, gondban leszünk a sütésnél, erre ügyeljünk.

Ha megvan 2 rúd, akkor kenjük meg őket felvert tojássárgájával és toljuk be a sütőbe. Mikor betoltuk, akkor kapcsoljuk rá a kb. 200 fokot. Ettől még először nőni fognak (a többi tészta pedig, amivel nem foglalkoztunk, természesen légmentesen továbbra is zárva van és meleg helyen, hogy ha tud, nőjön - és fog nőni).

Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt legalább 20 percig. Sajnos nincs hőfokmérőm, ezért gyanítom, hogy túl magas hőfokon sütöttem, picit hamar megsültek és picit sötétebbre, mint szerettem volna, de az ízén ez nem érződik! 35 perc alatt készre sülnek.

Amikor bent van az első 2 rúd bejgli, készülhet a másik kettő, ezeknél már nem vettem előre vissza a hőfokot, kint melegben volt idejük tovább nőni.


Töltelékek:

A diós töltelék elkészítéséhez 300 gramm darált dió/eritrit keverékez vettem. Az eritrit benne mindig a dió mennyiségének a negyede. Vagyis például 200 gramm dióhoz 50 gramm eritrit stb, plusz ehhez jön némi rum aroma (bocsánat, szoktam használni).


kb. 1 deciliter tejet megmelegítünk
elkeverjük benne az eritrites, rumos diót
és 40 gramm mazsolát (elhagyható)
folyton kavargatva felfőzzük, picit be fog sűrűsödni



Ez a mennyiség 2 rúdra elegendő, de még maradt kevés, amit felhasználtam az egyik csokis bejglihez







Csokoládékrém:


Többet kevertem ki (40 gramm kakaóporból 20 gramm kókuszzsírral), de elég a 2/4-e is:

30 gramm keserű kakaópor (nálam ezúttal zsírszegény, 11%-os, az íze nem különbözik)
15 gramm olvasztott kókuszzsír
ízlés szerint eritrit vagy folyékony édesítő
víz



Először összekeverjük a kókuszzsírt, a kakaóport és az édeset, majd annyi vízzel keverjük tovább, hogy könnyen kenhető csokoládékrémet kapjunk.

Ezzel megkentem a harmadik rúd belsejét, a maradék mazsolás-rumos diókrémhez pedig kevéske vizet tettem, hogy könnyebben kenhető legyen és a csokoládé tetején szétoszlattam. Arra ügyeljünk, hogy annál az oldalánál, amelyik a tekerés vége lesz, ne legyen sok krém, mert különben ahogy tekerjük, úgy sodorja majd maga előtt a krémet és ki fog folyni. De a felesleget egy kanál segítségével le is szedhetjük (a két csücskénél is mindig vigyázzunk, hogy lehetőleg legyen tésztával zárt).


A negyedik rúd bejglit megkentem csokoládékrémmel és a közepét egy csíkban végig kiraktam vékony banánkarikákkal. Kevés banán ment bele. Ez lett talán a legérdekesebb bejgli mind közül.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://metalozott-testek.hu/index.php?page=fooldal&cont=receptek&more=536#b536

Bejgli zabpelyhes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dini
Csokis csillag
Csokis csillag

A hozzávalókat olvaszd össze gőz felett. Nem kell hogy túl forró legyen! Ha minden elolvadt tedd félre és hagyd kicsit hűlni, nem baj ha Sürü lesz Tipp: Dió vagy máktöltelékkel,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes kalács
Meggyes kalács

Közepes keményre megdagasztjuk a kalácsot és kelni hagyjuk Addig kimagozzuk a meggyet, és a pudingot megfőzzük a meggylével és a cukorral. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk 1/2 cen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kalács
Kalács

Kalacs 1 cs szaritott eleszto 1deci tejben cukorral futtatni 0.5 kg liszt, só, 5 deka cukor, 5 deka puha vajjal elkeverni Elesztot, 1 felvert tojast, 2 deci tejet fokozatosan ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar  Bukta
Bukta

Pontosan a tej mennyisége a liszt minőségétől is függ !!!!! Kevés cukros , langyos tejben elkeverem az élesztőt , hagyom kb : 10-15 percig , míg szépen megemelkedik . A többi hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk