500 g finomliszt
250 ml tej
75 g margarin
50 g cukor
40 g élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
só ízlés szerint
4 ek tej
Az élesztőt a szokott módon cukorral, meleg tejben megáztatjuk.
Majd a liszt közepébe öntjük, a tejet, margarint, 2 db tojást, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót ízlés szerint hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk.
20 percig pihentetjük.
Majd tetszőlegesen formázzuk, ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük. A tojássárgáját 4 evőkanál tejjel összekeverjük, és a tetejét megkenjük vele.
Újból 20 percet pihentetjük.
A gáztepsit zsiradékkal kikenjük (én étolajjal szoktam), beletesszük a tésztát. Majd 200 fokon sütjük addig, ameddig szép barna színe lesz, mint a kenyérnek. Jó étvágyat!
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
.A fotón látható kalács egyik rúdjához 200 g kész máktölteléket használtam, a másik rudat kb 200 g nesquik kakaóporral töltöttem meg.
3 deci langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDobro izmiksati žumanjke, šećer, vanilin šećere, limunovu koricu i omekšani maslac. Postepeno dodavati mlijeko na žlicu, a na kraju lagano umiješati brašno promiješanog s praškom z...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű