56 dkg sima liszt
21 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor,
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 tojás a kenéshez
A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk.
Négy részre osztjuk majd letakarva 1/2 órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezalatt a fél óra alatt főzzük meg a töltelékeket.
DIÓS TÖLTELÉK:
25 dkg darált dióbél
25 dkg porcukor
1 ek. baracklekvár
1 ek. méz
10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
reszelt citromhéj
kb. 1 dl tej
Ezeket összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá forró tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.
MÁKOS TÖLTELÉK:
25 dk mák
25 dkg kristálycukor (lehet porcukor is)
1 ek. barack lekvár
1 ek. méz
10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
kb. 1 dl tej
Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!
Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kettőt mákkal, kettőt dióval megtöltünk, felcsavarjuk majd egymás mellé tesszük a tepsibe,
A tojássárgával megkenjük és 20 perc hűvös helyen történő pihentetés után a fehérjével is lekenjük, majd újabb 20 percet pihentetjük és sütjük, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük és másnap reggel sütjük. Ne takarjuk le mert beleragad a tésztába a ruha.
Reggel néhány helyen vékony tűvel megszurkáljuk és bemelegített sütőben 180 fokon, 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba. Az élesztőt futtassuk fe...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KözepesA hozzávalókat dagasztó gépbe rakjuk és puha, rugalmas tésztát gyúrunk, mielőtt kész a felét kivesszük, a maradék tésztához 1 teáskanál keserű kakaóport adunk és tovább dagasztjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni. 2 dkg vajon pirítsd meg a cukrot, tedd rá a kicsavart káposztát, majd párold meg. A lisztet az élesztővel, a maradék vajjal, a tej...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű