Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Ökörszem


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 deka liszt
2,5 deka élesztő
3,5 deci tej
1 kávés kanál cukor
2 db tojás sárgája
5 deka cukor
10 deka margarin
A töltelékhez:
5 deka mazsola
25 deka túró
ízlés szerint kevés cukor/vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:



Az élesztőt 1 deci langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjukA 2 tojás sárgáját, az 5 deka cukorral habosra keverjük.
A lisztbe 1 kávés kanál sót teszünk, majd beleöntjük a cukros tojássárgát, és az olvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.
A tésztát jól kidolgozzuk, cipót formálunk belőle, egy tálba helyezzük, a tetejét lisztezzük, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha kétszeresére megkelt akkor már lehet vele dolgozni.
Lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A közepét az ujjunkkal jól benyomkodjuk, hogy a túrót és a mazsolát beletudjuk majd tenni.
Elkészítjük a tölteléket:
A túrót kikeverjük a cukorral,vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mazsolát.
A tölteléket a tésztakorongok közepébe halmozzuk.
Az ökörszemek tetejét felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőben, 180 fokon szép narancs sárgára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


Ökörszem

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bejgli
Bejgli

A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Fonott kalács-2
Fonott kalács-2

Az élesztőt felfuttajuk, ha kézzel dagasztunk. (gépi dagasztásnál ez nem szükséges.) A dagasztótálba belemérünk 1/2 kg lisztet, 2 tojássárgát, 5 dkg porcukrot, csipet sót, az olva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bécsi fánk
Bécsi fánk

A tej felében felfuttatjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel összekeverve puha kovászt készítünk, majd letakarva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Dóra Nagy
Karácsonyi illatos kalács
Karácsonyi illatos kalács

A lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos he...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk