Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1 tojássárgája
2,5 - 3 dl tej
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 evőkanál kristálycukor
só
Túrókrém:
50 dkg túró
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
citromhéj
mazsola
A langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De mindjárt nem teszem bele az összes tejet, mert attól függ milyen a liszt, mennyit vesz fel. Kidolgozom a tésztát. Akkor lesz jó a tészta, ha nem ragad a tál oldalához. Langyos helyen pihentetem ,kelesztem. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán kb fél cm vastagra kinyújtom, majd négyzetekre felvágom. Minden négyzetre teszek egy kanál túrókrémet, majd a négy sarkát megfogom és középen összecsípem. Olajjal kikent tepsire rakom szorosan egymás mellé, de a batyuk oldalát mindig előtte lekenem olajjal, hogy sütés közben ne ragadjanak össze. Hagyom még a tepsin kelni 20 percet, majd190 fokon kb fél órát sütöm.
A túrótöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA felfutatott élesztőt összegyúrom a többi hozzávalóval. Letakarva a kétszeresére kelesztem, Két részre osztom, a részeket pedig háromba, összefonom, és tetszés szerinti formába ra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A túrót keverjük össze a cukorral, a tojással, a csipet sóval és az olajjal. 2. A lisztet szitáljuk át és keverjük el a sütőporral, majd adjuk a felét a túrós masszához. Keverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes