300 ml langyos kókusztej
1 ek cukor
1 ek száraz élesztő
75 ml olaj vagy kókuszzsír
1 ek almaecet
1 lenmagtojás (1 ek lenmagliszt + 3 ek víz)
36 g útifű maghéj
1 ek almapüré
1 g aszkorbinsav (opcionális)
2 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
1 tk só
100 ml xilit
60 g tápiókaliszt
60 g barna rizsliszt
100 g kölesliszt
140 g hajdinaliszt
Töltelék
100 g kókuszzsír
fahéj
100 ml xilit
1 ek szilvalekvár
1. A kókusztejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. Amíg az élesztőre várunk, elkészíthetjük a lenmagtojást: a lenmaglisztet és a vizet egy pohárban kocsonyás-pudingos állagúra keverjük.
3. Az olajat, almaecetet és az útifű maghéjat belekeverjük az élesztős tejbe. Kicsit félretesszük, várjunk, amíg az útifű maghéj megszavja magát nedvességgel.
4. Addig a száraz hozzávalókat is elvegyítjük egymással.
5. Ha elkészült, hozzákeverhetjük a tejhez az almapürét, és dobjuk bele a lenmagtojást is, majd mehetnek bele a száraz alapanyagok.
6. Keverjük jól össze, míg egynemű, kicsit nedves tésztát nem kapunk (az útifű maghéj még úgyis felvesz egy kis nedvességet), majd hagyjuk kelni 40 percet.
7. A tölteléket is készítsük el.
8. Ha megkelt, gyúrjuk át ismét, majd válasszuk ketté a tészát. Az egyik felét nyújtsuk ki vékonyra, kenjük be a töltelékkel, tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjunk 1-2 cm széles csíkokat belőle.
9. A nyers csigákat betehetjük egymás mellé egy jénai tálba vagy sütőpapíron egy tepsibe.
10. Ha még aznap meg szeretnénk őket sütni, hagyjuk kelni még 40 percet (és készítsük el addig a tészta másik részét is). De kipróbálhatjuk a hűtős verziót is, ebben az esetben a második kelesztés egy éjszaka alatt, a hűtőben történik.
11. Ha megkeltek, mehetnek be a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nagyjából 30 csiga lesz belőle, ha te is a vékony tésztát preferálók csoportjába tartozol.
Ha nem sürgős a sütés, melegen ajánlom a hűtőben való kelesztést, eddig remek tapasztalataim vannak vele.
Ha érzékeny vagy az élesztőre, akkor helyette használhatsz szódabikarbónát is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A csokoládét és a margarint hőálló edénybe tesszük és gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, de óvatosan, hogy...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat az édesítővel kicsit kihabosítjuk, majd felváltva hozzákeverjük a sütőporos lisztes keveréket és a tejfölt, olajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a (20×30 cm-es) é...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűEgy igazi gyors és egyszerű kevert tésztát. Ez egy régi recept, mindenféle gyümölccsel működik Az epret kicsit korábban megmostam, kicsumáztam és kettévágtam. papírtörlőre téve a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttattam cukros tejben és mindent összegyúrtam. Egy lágy tésztát kaptam. Míg kicsit pihent elkészítettem a tölteléket. - 30 dkg darált diót - 10 dkg darált mandu...
Elkészítési idő: 1 óra15 perc Nehézség: Könnyű