1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 evőkanál zsir, só
10 dkg zsemlemorzsa
1 kg szilva
10 dkg porcukor
2 teáskanál fahéj
A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyatörővel összetörjük. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a lisztet és a zsirt, sózzuk és jól összedolgozzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, nagyjából félujjnyi vastagságúra. Majd négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy megmosott, kimagozott szilvadarabot, majd felhajtjuk a tészta sarkait és gombócot formálunk belőle. Vizet forrósítunk, teszünk bele egy kevés sót és megfőzzük benne a gombócokat. Közben a zsemlemorzsát serpenyőbe tesszük és lassú tűzön megpirítjuk. A gombócokat szedőkanállal kivesszük a vízből és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. A fahéjt és a porcukrot összekeverjük és tálaláskor a gombócokra szórjuk.
A tésztát nem nyujtom ki, henger alakúra formálom, gombóc nagyságú "pogácsákat" szelek belőle, úgy nyomom a közepébe a szílvát! Nem ragad le, gyorsabban lehet vele dolgozni. A zsemlemorzsát, mindíg szárazon pirítom, majd lehúzom a tűzről. Úgy keverem bele a zsiradékot, olaj, vaj, zsír ki mit szeret. Igy nem sül ill nem ég a zsiradék ami a lényeg ,és nem fog égni a gyomor sem.
1. A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. 2. Ezután jöhet az összes többi hozzávaló, annyi hogy csak két bögre lisztet borítsunk h...
Elkészítési idő: 30 p Nehézség: KönnyűEgy nagy lábosban eloszlatjuk a tésztát. Egyenletesen rárétegezzük a csíkokra vágott bacont, a felkockázott sütőtököt és a vékonyan felkarikázott salottát, majd ráforgácsoljuk a va...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát tedd fel főni enyhén sós vízben. A konzervből az olajat csepegtesd egy serpenyőre, ezután a felkockázott hagymát és az összetört fokhagymát ebben az olajban kezdd el pirí...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű