menu

Családireceptkönyv.hu

A tökéletes szilvás gombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 evőkanál zsir, só


10 dkg zsemlemorzsa

1 kg szilva
10 dkg porcukor
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:


A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyatörővel összetörjük. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a lisztet és a zsirt, sózzuk és jól összedolgozzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, nagyjából félujjnyi vastagságúra. Majd négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy megmosott, kimagozott szilvadarabot, majd felhajtjuk a tészta sarkait és gombócot formálunk belőle. Vizet forrósítunk, teszünk bele egy kevés sót és megfőzzük benne a gombócokat. Közben a zsemlemorzsát serpenyőbe tesszük és lassú tűzön megpirítjuk. A gombócokat szedőkanállal kivesszük a vízből és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. A fahéjt és a porcukrot összekeverjük és tálaláskor a gombócokra szórjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tésztát nem nyujtom ki, henger alakúra formálom, gombóc nagyságú "pogácsákat" szelek belőle, úgy nyomom a közepébe a szílvát! Nem ragad le, gyorsabban lehet vele dolgozni. A zsemlemorzsát, mindíg szárazon pirítom, majd lehúzom a tűzről. Úgy keverem bele a zsiradékot, olaj, vaj, zsír ki mit szeret. Igy nem sül ill nem ég a zsiradék ami a lényeg ,és nem fog égni a gyomor sem.

A tökéletes szilvás gombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Hűtős lángos
Hűtős lángos

Ha az embernek nincs ideje, kedve, energiája főzőcskézni, praktikus lehet elkészíteni ezt a hűtős lángos receptet, mert belőle 5 perc alatt kész a friss, ropogós lángos. Tésztája 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
TAVASZI MEDVEHAGYMÁS GNOCCHI
TAVASZI MEDVEHAGYMÁS GNOCCHI

Először a gnocchi-t készítjük el, amihez kezdésként egy száraz serpenyőben lepirítjuk a tökmagot, majd az egészet lezúzzuk egy aprítógépben. A burgonyákat berakjuk a mikróba és a m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csípős, Chilis tészta
Csípős, Chilis tészta

A tésztát sós lobogó vízben 8 percig főzzük, majd leszűrjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Közben a chilis alapot simára keverjük a hideg tejszínnel és tejjel, kevergetve...

Elkészítési idő: 35perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Csillagpizza
Csillagpizza

A pizzatésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben és hozzákeverjük a sót, majd összedolgozzuk a liszttel meg az olajjal és megdagasztjuk. Letakarjuk, fél órát kelni hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk