1 kg liszt
♦ 2 tojás
♦ 2 tojássárgája
♦ 10 dkg cukor
♦ 5 dkg friss élesztő
♦ 6 dl tej
♦ 0,8 dl olaj
♦ 1 csapott teáskanál só
♦ 1 citrom reszelt héja
♦ 1 teáskanál vanília-aroma;
továbbá:
♦ 1 tojás a kenéshez
♦ a töltelékhez csokoládékrém
(vagy mogyorókrém).
2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukrot (az összmennyiségből), majd letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot, meg a többi hozzávalót. Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk, hogy legyen szép hólyagos, rugalmas. A dagasztást gép is végezheti. Ezután letakarjuk, és legalább 1 órát (vagy akár többet is) kelesztjük, amíg a duplájára nő. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra (3-4 mm) nyújtjuk, és felvágjuk kisebb téglalapokra. Mindegyik szélére egy-egy teáskanálnyi csokoládékrémet teszünk, majd hosszában felcsavarjuk, a széleit pedig alátűrjük. A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire, egymáshoz nagyon közel helyezzük. 20-30 percig kelni hagyjuk, ezalatt szépen összenőnek. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Bedagasztjuk a tésztát, majd a mennyiségből 10-11 zsemlét készítünk. Sütőzacskóban Ismét dagasztás következik, majd vízzel megspricceljük, 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tálba öntöm a 1,5 dl langyos vizet majd lisztet rászitálom és a tetejére a 2 tk só + elő tészta 10-12 perc dagasztás géppel picit átgyúrom lisztezem a tálat beleteszem a tésztá...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KözepesGyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pár perc pihentetés után nyútjsuk ki és vágjunk belőle négy tészta lapot (akkorát, amekkora szendvicssütőnk!) 2-2 tésztalapot helyezzünk rá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű