1 kg liszt
♦ 2 tojás
♦ 2 tojássárgája
♦ 10 dkg cukor
♦ 5 dkg friss élesztő
♦ 6 dl tej
♦ 0,8 dl olaj
♦ 1 csapott teáskanál só
♦ 1 citrom reszelt héja
♦ 1 teáskanál vanília-aroma;
továbbá:
♦ 1 tojás a kenéshez
♦ a töltelékhez csokoládékrém
(vagy mogyorókrém).
2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukrot (az összmennyiségből), majd letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot, meg a többi hozzávalót. Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk, hogy legyen szép hólyagos, rugalmas. A dagasztást gép is végezheti. Ezután letakarjuk, és legalább 1 órát (vagy akár többet is) kelesztjük, amíg a duplájára nő. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra (3-4 mm) nyújtjuk, és felvágjuk kisebb téglalapokra. Mindegyik szélére egy-egy teáskanálnyi csokoládékrémet teszünk, majd hosszában felcsavarjuk, a széleit pedig alátűrjük. A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire, egymáshoz nagyon közel helyezzük. 20-30 percig kelni hagyjuk, ezalatt szépen összenőnek. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: 60 percLisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet feloldottuk, majd belet...
Elkészítési idő:Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben. Egy nagyobb tálba mérjük az előzőleg átszitált lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a 3 dkg vajat/margarint. M...
Elkészítési idő:A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy...
Elkészítési idő: