2 dkg élesztő, 2.5 dl tej, 4 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 1 csipet só, 40 dkg liszt
Rákenni: 10 dkg vaj v. margarin, 14 dkg cukor, 10 dkg darált dió
A locsoláshoz: 5 dkg cukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliáscukor
2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet.
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük. A tésztájának lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
Ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta.
Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg darált dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra. Úgy tegyük a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit hajtsuk alá, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Közben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. A locsolás nagyon finom ízt ad neki. Ezután még 15 percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanilia sódot kinálhatunk mellé.
A lisztet az édesítővel összekeverjük. Az élesztőt langyos joghurtba morzsoljuk, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 4 cipót formálunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 6 cipót készítünk, sodorjuk, megtöltjük a következő krémmel. A töltelék hozzávalóit felfőzzük és langyosra hűtjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesSzokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük: Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastag...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű