2 dkg élesztő, 2.5 dl tej, 4 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 1 csipet só, 40 dkg liszt
Rákenni: 10 dkg vaj v. margarin, 14 dkg cukor, 10 dkg darált dió
A locsoláshoz: 5 dkg cukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliáscukor
2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet.
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük. A tésztájának lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
Ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta.
Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg darált dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra. Úgy tegyük a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit hajtsuk alá, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Közben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. A locsolás nagyon finom ízt ad neki. Ezután még 15 percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanilia sódot kinálhatunk mellé.
A tojásokat törjük fel egy tálba, rakjuk félre. Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt gyújtsuk be. Mérjük ki az alapanyagokat. A tojásokat addig verjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és tésztát dagasztunk belőlük. Lefedve, langyos helyen...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyűmint fent. Tejsodó: 6dl tej, 20dkg cukor, 6tojássárgája, 3dkg liszt. Tejet feltesszük főni vaniliával. Tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Kevés hideg tejjel felöntjük. Tejet...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű