Expressz vajas tészta
Egy réges-régi recept, amely villámgyors, egyszerű, rendkívül jól kezelhető és igen sokoldalúan felhasználható. Tojás- és cukormentes, ráadásul még hajtogatni sem kell.
15 dkg vaj
25 dkg liszt
csipet só
kevés szódavíz
A megfagyasztott vajat vastag reszelőn lereszeljük és a 25 dkg liszttel összemorzsoljuk. Adunk bele csipet sót és annyi szódavizet, hogy összeállhassanak (kb. 5-7 evőkanálnyit). Ha hűtőbe tesszük 15-20 percre, jót teszünk vele, de nem muszáj, mert akár már azonnal lehet vele dolgozni. Fél centi vastagra kinyújtjuk, diós, mákos, lekváros, gesztenyés töltelékkel készíthetjük. Forró sütőben sütjük, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.
Hajtogatni nem kell, úgyis leveles lesz.
A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A hagyományos palacsintához has...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz éleszttőtt langyos tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a hozzávaló anyagokkal meggyúrjuk, jól kidolgozzuk. Egy tiszta asztal kendõt liszttel meghintünk, és...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumpli törőt használtam). Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet. Ezután elmorzsoljuk benne a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe öntjük az élesztős tejet és az olívaolajat, majd a langyos vizet. Megsózzuk és alaposa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű