1 tojás
pici só, vagy 1 teáskanál ételízesítő
1 evőkanál olaj
késhegynyi szódabikarbóna /nagyon pici, el is hagyható/
gríz /kb.3 evőkanál/
szárított petrezselyem, kurkuma a színe miatt/ezek elhagyhatók/
A grízgaluska elkészítése nem bonyolult, de egy kis gyakorlatot illetve tapasztalatot igényel. Gyakorlott háziasszonyként bevallom, nekem sem mindig sikerül terveim szerint, mert rutinból készítem, és nem figyelek a mennyiségekre, de a tojás nagysága is befolyásolja a sikert.
Ajánlott a kifőzés előtt néhány órával korábban elkészíteni.
Én egy tálba teszem az összes hozzávalót /szoktam bele még szárított petrezselymet is tenni, a színe miatt egy kis kurkumát/ és jól elkeverem. Tejföl sűrűségűnek kell lennie. Egy, akár több órára a hűtőszekrénybe teszem, hogy a gríz szemek megdagadjanak. Amikor előveszem a főzéshez, már nem olyan folyós az állaga, mint az összeállításnál. Egy liter, forrásban lévő levesbe, vagy ételízesítős vízbe szaggatom kanállal. Akkora legyen az edény, hogy jól elférjenek főzés közben, mert többszörösére dagadnak.
Nem szabad elkeseredni, ha első, vagy akár többszöri próbálkozásra sem sikerül, mert előbb-utóbb, a többszöri próbálkozás sikert eredményez, és nagy örömöt okoz!
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt 1 csipet cukorral, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Összemorzsoljuk benne, majd hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokból a liszttel és kevés vízzel ruganyos tésztát gyúrunk. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkhöz. Cipót formálunk belőle és letakarva fél órát hagyjuk pihenni. S...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rusztikusra vágott gombát, megborsozzuk és hagyjuk lepirulni. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a bor...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűAz aprított hagymát kevés zsiradékon megdinsztelem, majd hozzáadom a filézett, kockázott csirkecombokat. Fehéredésig pirítom, majd fűszerezem. Ha van egy kis bontott fehér borunk,...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű