40 dkg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
5 dl tejszín, vagy tej,
csipetnyi só,
3 tojássárgája,
3 dkg porcukor,
1 dl víz.
Töltelék
15 dkg dió,
15 dkg cukor,
kevés reszelt citrom héja,
kevés vaníliás cukor,
továbbá:
20 dkg étcsokoládé,
1/2 dl étolaj,
barackíz, és kis rum összedolgozva.
A tejszínt vagy tejet a cukorral, az élesztővel, a sóval, a tojássárgákkal összekeverjük.
A lisztet a jól elkavart vajjal meg a zsírral összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle. Az elsőt lappát nyújtva, kibélelünk vele egy sütőlapot, megkenjük barackízzel, rászórjuk a töltelék felét, és rummal meglocsoljuk.
Ráfektetjük a következő lapot, ezt szintén kenjük barackízzel, és a maradék töltelékkel megszórjuk. Meglocsoljuk rummal, és befedjük az utolsó lappal. Megszurkáljuk, és közepes meleg sütőben megsütjük.
Azon melegen deszkára borítjuk, és ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk. Ehhez a csokoládét előzőleg vízgőz felett az olajjal elkeverjük, de vigyázzunk, nehogy a csokoládé forró legyen. Tetszés szerint szeleteljük.
A hozzávalókat darabokra vágjuk ízlés szerint sózzuk borsozzuk ,egy tálban jól összekeverjük,a tojásokat felverjük a tejföllel és azt is hozzákavarjuk. Egy kalácstepsit (11 x 30 c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta Melegítsük elő a sütőt 175°C hőmérsékletre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a barna cukornak csak a felét adjuk hozzá. Keverjük össze a nedves alapanyagokat is, d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst kiterítjük, és mindkét oldalán nagyon alaposan besózzuk (jobban, mint gondolnánk, hogy kell). Legalább egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, másnap a só felesleges részét let...
Elkészítési idő: 4-5 óra Nehézség: KönnyűA 9 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a szalalkálit, a lisztet és az őrölt diót, alaposan összeforgatjuk vigyázva, hogya hab ne törjön össze....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű