Családireceptkönyv.hu

Kapusznyika, avagy káposztás lepény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



2,5 dl langyos tej,
fél kocka élesztő,
2 kis kanál cukor,
1 csapott ek. só,
1 ek. zsír+ a megsült kapusznyikák tetejére kenéshez,
45-50 dkg liszt,
1 tojás,
fél fej káposzta,
kevés olaj vagy zsír,
só, bors.

Elkészítés:


A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd a 8 részre osztott tésztát egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk. Mindegyik felét megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétesni sütés közben. Szilikonos sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon nagyjából 15 percig. A megsült kapusznyikákat még forrón lekenjük egy kis zsírral (kenőtollal és nagyon vékonyan).
A káposzta elkészítéséhez tökéletesen elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.

Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bajor rozscipó
Bajor rozscipó

A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a sikért, élesztőt, sót és a langyos vizes tejjel kialakítjuk a tészta állagát. Amikor összeállt a tészta, gyúrjunk rajta egy kicsit és adjuk hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós batyu (kalácsok alaptésztája)
Túrós batyu (kalácsok alaptésztája)

1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc). 2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos vajas kifli
Sajtos vajas kifli

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmo...

Elkészítési idő: 1-1,5óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Útifűmaghéjas csodakenyér
Útifűmaghéjas csodakenyér

1. Kapcsold be a sütőt 180 fokra. 2. Ha nem szilikonos formát használsz, béleld ki sütőpapírral az edényedet. 3. Az útifűmaghéjra öntsd rá a vizet és tedd félre. 10-15 percen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk