menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka/ káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2-4 kg kovászolni való uborka (attól függően, hogy mekkora üvegben készítjük)
5 gerezd fokhagyma
1 kisfej vöröshagyma
1 szál torma
1 csokor kapor
1 szelet kovászos kenyér vagy a kenyér sarka
víz

Elkészítés:


Az uborkát alaposan mossuk meg és vágjuk le a két végét, majd 3 függőleges bevágást tegyünk rajtuk úgy, hogy egy bemetszés se érjen az uborka egyik végétől a másikig, mert akkor szétesik. Ezután kezdjük el belerakni a befőttes üvegbe. Az aljára tehetjük a csokor kaprot, rá az uborkákat és közébe tegyük a megpucolt fokhagymát, vöröshagymát és a megtisztított tormát. Ha elkészültünk, melegítsünk vizet, amit alaposan sózzunk meg. Jó meleg legyen, de semmiképpen se forraljuk föl. Ezt öntsük az uborkára. Annyit, hogy jól ellepje,majd a tetejére tegyük a kenyeret, és egy tányérral fedjük le az üveget. Tartsuk napos, meleg helyen 3 napig. Arra ügyeljünk, ha nagy a forróság, a lé ne forrjon, mert akkor nem lesz jó íze az uborkának. Az sem baj, ha nem süt rá állandóan a nap, a lényeg, hogy melegen legyen.
3 nap elteltével szedjük ki az uborkát az üvegből, tegyük kisebb befőttesekbe, a levet szűrjük át, öntsük rá az uborkára, tegyünk rá tetőt és hűtőszekrényben tartsuk.

Ugyanilyen kovásszal készíthetünk káposztát is, egy jó nyári töltött káposztához. Fontos, hogy az egész fej káposztának vágjuk ki a torzsáját, tegyük egy fazékba, majd ugyanúgy kovászoljuk mint az uborkát. 3 nap után készíthetjük is a töltött káposztánkat belőle.

Kovászos uborka/ káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Csalamádé
Csalamádé

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk. (Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.) Az összevágott zöldségeket egy na...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Uborkasaláta télire
Uborkasaláta télire

Legyalultam az ubit ès ūveget kb fèlig raktam ès jól lenyomkodtam. Majd sót raktam rá ès utána telerakram, ismèt lenyomkodtam, h a tetejère só kerūljön. Most hagyom 1 kicsit igy ál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Svéd csalamádé
Svéd csalamádé

Az uborkát többszöri váltott vízben alaposan megmosom, megsúrolom, végeitől megszabadítom. A hagymát megpucolom. Az uborkát héjastól és a hagymát uborkagyalun nagyon vékonyra szele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: domika1
Savanyú lé befözéshez
Savanyú lé befözéshez

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk