Hozzávalók:
25 dkg. teljes kiőrlésű búzaliszt,
5 dkg. finomliszt,
8 dkg. vaj,
8 dkg. zsír,
8 dkg. nyírfacukor,
késhegynyi szódabikarbóna,
1 kisebb tojás,
1 evőkanál citromlé,
tejföl a tészta összeállításához.
A liszteket egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a nyírfacukrot, a szódaport és a zsíradékot, majd ezekkel eldörzsöljük.
Beleöntjük a citromlét, a tojást és összeállítjuk a tésztát. Itt jön a tejföl, ahogyan kívánja a tészta törékenysége, úgy adunk hozzá belőle.
Ha összeállt a tésztánk, kicsit pihentetjük hideg helyen letakarva. Kéz közelbe tesszük a házi szilvalekvárt és az előre elkészített diótölteléket, mely kevés cukorral és forró tejjel lett összekeverve.
Ha megpihent a tésztánk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk, hosszában gondolatban 3 részre osztjuk. A szélére csíkban lekvárt, majd diót teszünk. A szilikonos gyúrólap segítségével egyet hajtunk rajta, és éles késsel végig elvágjuk, majd a vágásvonalat alulra fordítjuk és közepes kis párnácskákra vágva tepsibe rakjuk. Lekenjük felvert tojással, főleg a végeket, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, és 25 perc alatt megsütjük. Nyírfaporcukorral meghintve kínáljuk. Azonnal puha, nem kell várni vele.
A tészta: Minden hozzávalót egy tálban egynemű masszává keverünk, majd beleöntjük egy müzlis tálba. Betesszük a mikróba, és 4 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és egy kis tányé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint/zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral, a sóval, majd összegyúrjuk a tejföllel. Folpackba becsomagoljuk amíg elkészül a töltelék. A töltelékhez a tojásfehérjét fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször mindig az almát meg hámozom, le reszelem, ráfacsarom a citrom levét, majd a cukrot és a fahéjat is hozzáadom. Tovább ízesíthetjük a citrom reszelt héjával is. Jól átkeverjü...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű