Családireceptkönyv.hu

Mákos guba vanília sodóval


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 db szikkadt kifli,
5 tojás,
10 dkg darált mák,
15 dkg porcukor,
1 liter tej,
reszelt citromhéj,
lekvár

Elkészítés:


A kiflit karikázzuk fel. ( én a karikákat még elfeleztem )
A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral.
Ha a tej felmelegedett kererjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet.

Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval.

Trükkök, tippek, praktikák:


Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej

Elkészítés : A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha vaníliarudat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp : Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!

Mákos guba vanília sodóval

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Habos diós kifli
Habos diós kifli

Elkészítése A lisztet a puha vajat, a porcukrot és a tojássárgájákat egy tálba tesszük. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, amikor feloldódott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Tojásfehérjéből kakaós pikóta
Tojásfehérjéből kakaós pikóta

A tojásfehérjét egy tálba tesszük, a két tojás csak azért kell, hogy ne legyen fakó a sütink, 180 C fokra előmelegítjük a sütőt, a tojássárgáját elkavarjuk az olajjal s a citrom hé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csokoládés-mandulás őzgerinc
Csokoládés-mandulás őzgerinc

A tésztához: Keverjük habosra a puha margarint. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgáját egyenként dolgozzuk a cukros margarinba. Aprítsuk durv...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puncsos szelet
Puncsos szelet

A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk