50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk. sütőpor
1 ek. só
kb. 2 dl tejföl
1 tojás
Krém:
20 dkg vaj
20 dkg reszeltsajt (fele lehet füstölt)
1 tk. só (ha pirosarany is van a krémben csak a fele só kell)
1 tk. pirosarany (elhagyható)
A tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a beiglit, fóliába csavarom és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Ezalatt megdermed annyira, hogy szép vékonyra, kb. 2 mm vastagra lehessen felszeletelni. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, majd 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm őket.
1 rúd egy nagy tepsire elegendő. Sokszor csak a felét sütöm ki, másik felét beteszem a fagyasztóba. Nem várom meg, hogy teljesen kiengedjen, úgy szeletelem fel.
Minden alapanyagot összegyúrunk, lisztezett deszkán 1 cm-re kinyújtjuk. Becsíkozzuk a tetejét, megkenjük tojássárgájával. Kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, megszórjuk pár sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megfőzzük, majd teljes kihűlés után összetörjük. A felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját a többi hozzávalóval jól összekeverjük. Rengeteg sót kell belerakni!!!!!!!!!...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj ha a vaj darabos marad benne. Kb. 40 X40 cm-re kinyújtjuk, majd félbe és még egyszer félbe (azaz négyrét) hajtjuk és éjszakára betes...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézGyúrjuk össze a hozzávalókat. Az egyszerűség kedvéért nem kell se dagasztani, se keleszteni. Miután jól összegyúrtuk, nyújtsuk kb. ujjnyi vastagra, majd apró pogácsaszaggatóval sza...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű