menu

Családireceptkönyv.hu

Szőlős pite


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt (nálam fehér tönköly),
- 1 teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 3-3,5 dl langyos víz,
- 35-45 dkg feketeszőlő, leszemezve mérve.

Hozzávalók a tetejére:

- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2 evőkanál (barna)cukor,
- 1-2 kiskanálnyi apróra vágott friss rozmaring,
- feketeszőlő leszemezve, ízlés szerinti mennyiségben (nálam kb. 40-45 dkg).

Elkészítés:


Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és megszórjuk a cukorral. Felfuttatjuk.

2. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lisztezett vagy olajozott felületen (én mostanában inkább olajozott felületen) nagyobb téglalap alakúra lapogatjuk, megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, nehogy összetörjük a szőlőt, gombóccá formáljuk a tésztát. Olajozott edénybe téve, letakarva duplájára kelesztjük.

3. Amikor megkelt a tészta, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe nyomkodjuk óvatosan (én mostanában nem teszek alá sütőpapírt, csak alaposan kiolajozom a tepsi alját), nehogy a szőlőszemek sérüljenek. Széthúzogatjuk olajos kézzel a tésztát, ügyelve, nehogy a szélek jóval vastagabbak legyenek a közepénél.

4. A tetejére szórjuk a szőlőszemeket, kicsit bele is nyomkodhatjuk azokat a tésztába, majd megszórjuk a sütemény tetejét cukorral, rozmaringgal és megöntözzük olajjal. Letakarjuk és 20-30 percet pihenni hagyjuk.

5. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (a tészta teteje legyen pirosas).

Trükkök, tippek, praktikák:


http://izorzo.blogspot.hu/2013/09/toszkan-szureti-lepeny-schiacciata.html

Szőlős pite

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Linzer
Linzer

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat, cukrot és citromhéjat, és összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj kis darabokban legyen és szépen befedje a liszt. Utána hozzáadjuk a tojássárgá...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Könnyű túrós pogácsa
Könnyű túrós pogácsa

A túrót szitán áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a vajjal, sóval és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható legyen. Jól kidolgozzuk, fél órára hűtőbe rakjuk....

Elkészítési idő: másfél óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sajtos vajas kifli
Sajtos vajas kifli

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmo...

Elkészítési idő: 1-1,5óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Medvehagymàs koszoru
Medvehagymàs koszoru

Kenyérsütőgép (vagy dagasztógép) üstjébe mérjük az összes hozzávalót. Közepesen kemény tésztát dagasztunk. Amikor kész a dagasztás a tésztát kelesztőtálba tesszük és 30 percig ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk