zöldbab, só, citromsav
1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.)
2. A főzőléből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk.
3. Közben a babot üvegekbe töltjük - kb. az üvegek háromnegyedéig - majd a felöntő levet langyosan a babra öntjük.
4. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk.
5. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk.
6. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy tepsibe terítjük. 180 fokon 1 órát sütjük, néha átkeverjük. Ezt követően cukrozzuk, majd egy lábasba áttöljük és leturmixoljuk (maradjanak be...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyűa
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mustot felforraljuk a cukorral és a fűszerekkel. Ha már jól forr, beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát, körtét és félbevágott, kimagozott szilvát. 2-3 percig főzzük –...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű