Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zongorabillentyü


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg darált dió

25 dkg porcukor

1 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

reszelt citromhéj (ízlés szerint)

a tojáshabhoz:

2 db tojásfehérje (nagy)

25 dkg porcukor

1 evőkanál étkezési keményítő (el is hagyható)

1/2 teáskanál ecet (10%-os)

Elkészítés:

Elkészítés:


A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a villával felvert tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Közben, ha nagyon ragadna a kezünkhöz, akkor szórjuk meg kevés liszttel, és úgy gyúrjuk tovább.)

Ezután liszttel alaposan megszórt felületen kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk (jól lisztezzük meg a felületet, mert különben nyújtás közben leragad, és nehezen tudjuk majd felszedni), majd megkenjük a tojáshabbal.

A tojáshabhoz egy keverőtálba tálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a tojásfehérjét, és jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzáadjuk először az ecetet, majd az étkezési keményítőt, és további 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk. (Legyünk kitartóak, mert jó néhány percig kell keverni, hogy kellően sűrű habot kapjunk.)

A habot az előzőleg vékonyra nyújtott diós tészta tetejére egyenletesen rákenjük, majd éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerint felszeleteljük.

Ezután egy késsel óvatosan alányúlva, a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól kicsit távolabb.Előmelegített sütőbe tesszük, majd alacsony hőmérsékleten szárítjuk (nem sütjük!) kb. 20-25 percig. (Én légkeverésnél 90 fokon, 20 percig szárítottam.)

Ezután a sütőből kivesszük, és pár percig a tepsin hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük. (Pár perc után, késsel alányúlva, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.)

A teljesen kihűlt süteményt fogyaszthatjuk azonnal, de száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható (már, ha kóstolás után marad belőle, mert igaz eléggé tömény édesség, de olyan finom, hogy szinte nem lehet abbahagyni.)

Zongorabillentyü

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sütés nélküli gyümölcstorta
Sütés nélküli gyümölcstorta

A kekszhez hozzákeverjük az olvasztott vajat és a Nutellát, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a masszát. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aszalt szilvás csirkemell baconbe tekerve
Aszalt szilvás csirkemell baconbe tekerve

A megtisztított mellek hosszabbik oldalán egy éles késsel zsebet készítünk, amit bedugdosunk aszalt szilvával. A megtöltött husikat megszórjuk sóval és tekerünk rá kevés borsot. Mi...

Elkészítési idő: 1,5óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Csilis-narancsos csirkecomb
Csilis-narancsos csirkecomb

A narancsot kifilézzük, a darabokat egy kancsóba tesszük, hozzáadjuk még egy narancs levét, egy fél erős paprikát, fokhagymát, gyömbért, valamilyen chiliszószt vagy chili pelyhet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült sütőtök krémleves Évi féle
Sült sütőtök krémleves Évi féle

Egy nagyon finom sütőtök krémleves, csak úgy! /fél sütőtök, 190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így tes...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk