menu

Családireceptkönyv.hu

Zongorabillentyü


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg darált dió

25 dkg porcukor

1 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

reszelt citromhéj (ízlés szerint)

a tojáshabhoz:

2 db tojásfehérje (nagy)

25 dkg porcukor

1 evőkanál étkezési keményítő (el is hagyható)

1/2 teáskanál ecet (10%-os)

Elkészítés:

Elkészítés:


A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a villával felvert tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Közben, ha nagyon ragadna a kezünkhöz, akkor szórjuk meg kevés liszttel, és úgy gyúrjuk tovább.)

Ezután liszttel alaposan megszórt felületen kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk (jól lisztezzük meg a felületet, mert különben nyújtás közben leragad, és nehezen tudjuk majd felszedni), majd megkenjük a tojáshabbal.

A tojáshabhoz egy keverőtálba tálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a tojásfehérjét, és jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzáadjuk először az ecetet, majd az étkezési keményítőt, és további 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk. (Legyünk kitartóak, mert jó néhány percig kell keverni, hogy kellően sűrű habot kapjunk.)

A habot az előzőleg vékonyra nyújtott diós tészta tetejére egyenletesen rákenjük, majd éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerint felszeleteljük.

Ezután egy késsel óvatosan alányúlva, a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól kicsit távolabb.Előmelegített sütőbe tesszük, majd alacsony hőmérsékleten szárítjuk (nem sütjük!) kb. 20-25 percig. (Én légkeverésnél 90 fokon, 20 percig szárítottam.)

Ezután a sütőből kivesszük, és pár percig a tepsin hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük. (Pár perc után, késsel alányúlva, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.)

A teljesen kihűlt süteményt fogyaszthatjuk azonnal, de száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható (már, ha kóstolás után marad belőle, mert igaz eléggé tömény édesség, de olyan finom, hogy szinte nem lehet abbahagyni.)

Zongorabillentyü

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szaloncukor (marcipános)
Szaloncukor (marcipános)

A mandulát porrá őröljük, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy kupica rumot adunk hozzá (nem aromát!!),és éppen csak annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Nagyon keveset kell adni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas csillagok
Fahéjas csillagok

2 tojásfehérjét kezdjünk el felverni egy csipet sóval. A hab legyen egészen kemény. Csak ezután adjuk hozzá az őrölt mandulát és fahéjat. Ennél a fázisnál már ne használjunk habver...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Ludaskása Márton napra
Ludaskása Márton napra

A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a le...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés alagút vagy torta
Gesztenyés alagút vagy torta

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki a cukorral, majd add hozzá több részletben a kakaóval, szódabikarbónával és sütőporral vegyített li...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk