1 kg liszt
2 dkg élesztő
1 kockacukor
fél l langyos tej
4 kanál porcukror
1 teljes kávéskanál só
2 egész tojás
10 dkg vaj
10 dkg zsír
1 kg liszthez kovászt készítünk: 2 dkg élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha megkelt fél l langyos tejhez veszünk 4 kanál porcukrot, 1 teljes kávéskanál sót, 2 egész tojást, 10 dkg vajat és 10 dkg zsírt. A kalácstésztánál valamivel keményebbre dagasztjuk.
Meglisztezve, letakarva kelni hagyjuk, de nem túl lágyra. Nyújtótáblán 1 és fél méter hosszú, ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk a tésztából, azután a kürtőskalács formára feltekerjük oly képpen, hogy azt teljesen elfedje, kissé meglapítjuk, majd parázs felett sütjük.
Állandóan forgatva vajjal vagy zsírral locsoljuk, tojással bekenjük és megszórjuk forrázott, darált mandulával vagy dióval.
Lehet sütőben is készíteni, ha van hozzávaló formánk ; a formának a tormareszelőnél hosszabbnak és vastagabbnak kell lennie. A formát megkenjük vajjal vagy zsírral, az ujjnyi vastag szeleteket laposra nyomkodjuk és a formára rakjuk. Jól rányomjuk, zsírral vagy vajjal megkenjük, sütőbe tesszük és még párszor meglocsoljuk, tojással megkenjük és cukros mandulával beszórva, pirosra sütjük.
Kapható már kürtöskalács forma.
Egyszerűbb, ha sörösdobozt tekertek alufóliába, majd arra tekeritek a tésztát, majd hempergetitek vaníliás cukorba a rudakat, állítva lehet sütni, nálunk nagyon bevált!
A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre. 2 Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojasokat habosra kavarni a cukorral es a vaniliaval Hozzakavarni az olajat Utana felvaltva hozzatenni a tejet es a sutoporral elkevert lisztet A kuglof format kiolajozni es...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűOlajozott,lisztezett gáztepsibe öntöm,de egy keveset hagyok a tálba,amibe kakaóport(cukrozatlan) teszek ezt összekeverem,és a már tepsiben lévő masszára kanál segítségével össze-vi...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. A sütőt elő kell melegíteni 180 C fokra és a sütőrácsot az alsó harmadba helyezni. 2. Egy normál méretű gyümölcskenyér-formát sütőpap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű