A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- két és fél bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- fél bögre víz
- 3 evőkanál olaj
Töltelék, amit én használtam:
- 1 fél fej lila hagyma
- 4 evőkanál tejföl
- 10 dkg házikolbász
- reszelt sajt
- fél paprika apróra vágva
- só, bors
1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lehet, hogy még egy kis vizet adnunk kell hozzá, hogy jól formázható legyen.
2. Míg pihen a tészta, addig feldaraboljuk, és összekeverjük a töltelékhez-valót.
3. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, majd minél vékonyabbra nyújtjuk őket. Én vizes nyújtófával szoktam, és nem teszek a deszkára lisztet, hogy jobban tapadjon. Ha nagyon csúszkál, akkor akár alá is mehet víz.
4. A közepükre halmozunk 2-2 evőkanál tölteléket. A tészta széleit összefogjuk, batyuvá vagy táskává formáljuk, óvatosan, hogy ki ne szakadjon, meglapogatjuk egy kicsit. A széeleket az ujjunkkal jól nyomjuk össze. Itt a kicsit bevizezett kéz sokat segíthet.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és kb. tizenöt perc alatt készre sütjük. Az utolsó öt percben felkapcsolhatjuk a maximumra a sütőnket, hogy jól megpiruljanak. Aki roppanósabbra szeretné, az még egy kicsit süsse.
5. Serpenyőben is süthetjük, durván három-három perc alatt oldalanként. Közepes hőfok elég, különben a külseje túl gyorsan pirul. És érdemes az oldalukra is állítani őket.
A csirkemellet készítsük elő: főzzük puhára egy kevés alaplében a húst, majd szedjük szét csíkokra egy villa segítségével. Amíg készül a csirke, főzzük ki a tésztát lobogó, sós...
Elkészítési idő: 40+35 perc Nehézség: KönnyűLábosban forraljunk vizet, sózzuk, ha forr, szórjuk bele a rizst, főzzük puhára. (Ha van esetleg sok maradék húsleves, megfőzzük abban.) A cukkinit, a hámozott répát és a zellert k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával együtt összetör...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA kivajazott tűzálló tálra simítjuk a tejföl felét, meghintjük morzsával ráütjük egymás mellé a tojásokat és megsózzuk. Befedjük a maradék tejföllel és a tetejére szórva a sajtot,...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű