Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici só.
Tészta kenéséhez: 10 dkg liszt, 8 dkg zsír.
50 dkg darált Mák
30 dkg sütőtök
fél citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2-3 dl tej
1 csipetnyi só
étolaj a kenéshez
Túrós töltelék
· 30 dkg túró
· 2 evőkanál tejföl
· 1 tojás
· 3 evőkanál cukor
· 2 evőkanál búzadara
· 2 csomag vaníliás cukor
A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk, 1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléket, és feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és vagy tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, almás...burgonyás ..és még sorolhatnám.
Én most tökös mákost készítettem .
Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt. Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre. Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.
Nyújtsuk ki a réteslapokat, majd csorgassuk meg a lisztes zsírral .Tegyünk a mákos töltelékből az egyik szélére, és konyharuha segítségével göngyöljük fel. Széleit jól nyomjuk össze, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét kenjük meg étolajjal, tegyük előmelegített sütőbe, ahol 160-170 fokon 25-30 perc alatt pirosra sül. Ha elkészült, vágjuk ferde szeletekre, tetejét porcukorral hintsük meg.
Így ősszel nagyon finom ízletes édesség .
Nekem most lett még mellé túrós is .Ezért leírtam a túrós töltelék hozzávalóit is .
Szakács: Csildi
A fentieket összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle (tepsi hátán). Krém : 8 dkg lisztet 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 30 dkg vajat (Ráma), 3 dkg kakaót 25 dkg porcukorral és eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sűrített tejet egy jól záródó edénybe kinyomjuk( befőttes üvegbe),jól rátekerjük a tetejét,egy fazékba hideg vizet engedünk úgy,hogy pereméig érjen a víz,3 órát lassú tűzőn főzzü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk vele, mert erősen porhanyós tészta lesz. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Kis kerek formával kiszúrjuk és tepsibe rakjuk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint és a mézet egy edényben kis lángon felmelegítjük. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját, majd jól összekever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű