- 50 dkg sima liszt
- 3 dl langyos tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- 8 dkg puha vaj
- 1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
- csipet só
A hintéshez:
- 5 púpos evőkanál darált dió
- 5 csapott evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4-5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
+ 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 1 púpos evőkanál sima liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
1. Egy dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztben elkeverjük a maradék cukrot, a csipet sót és reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet - végül a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát.
Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A darált diós keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, fahéjjal és mazsolával.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabkákat egyenként megforgatjuk a langyos vajban, majd a tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük. A tetejét megszórjuk a darált diós keverékkel, majd ismét kirakunk egy sort az olvasztott vajba mártott tésztadarabkákkal. Így rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. A végén a tetejét is megszórjuk a darált diós keverékkel és langyos helyen kelesztjük még 30-40 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép barnára sütjük (nálam kb. 50 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű, függ a sütőtől és attól is, hogy kinek hány sor tészta van rétegezve). Sütés közben figyeljük, és amikor a tészta teteje már szép barna, de még nincs megsülve a közepe, akkor alufóliával takarjuk le a tetejét és így süssük tovább. Ha a tészta megsült, könnyen elválik a forma/tepsi oldalától.
5. A sodóhoz a tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Felengedjük a tejjel és lassú lángon elkezdjük főzni, de közben folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne csomósodjon össze. Szép krémesre főzzük.
6. Tálaláskor a tésztából desszertes tányérra vagy kis tálba galuskákat halmozunk és meglocsoljuk a vaníliasodóval.
Tipp:
A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztjuk, és legközelebb fel lehet használni olyan süteményekhez, melyekhez sok tojásfehérje szükséges.
1. A lisztet, a vajat és a tojássárgáját elmorzsoljuk. 2. Majd belegyúrjuk a cukrot, csipetnyi sót, a tejölt és a citrom levét, héját. 3. Jól eldolgozzuk. 4. Fél órát a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el. A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kelt tésztát készítünk: a hozzávalókat robotgéppel vagy kézzel összekeverjük, a tejet langyosan adjuk hozzá. Mivel por élesztőt használunk, nem kell felfuttatni a tejben az éles...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű