50 dkg túró
1 l tej (3,5 %-os zsírtartalmú)
6 dkg vaj
1 tojás (elhagyható)
1 kk szódabikarbóna
1 kk só (púpozott)
A tejet a túróval felforralom, majd leveszem a tűzről. Amikor is, a túró kicsapódik, elválik a savótól ( a savó egy halvány sárgás-zöldes folyadék), majd leszűröm tiszta pelenkán vagy sűrű gézen a túrót. A pelenka négy sarkát megfogva összekötöm, felakasztom. Edényt teszek a csöpögő savó alá. Megvárom, hogy kicsepegjen.
Egy zománcos lábasba a túrót, vajat, tojást, szódabikarbónát és a sót felteszem nagyon lassú tűzre. Folyamatosan 10 percig keverem, ügyelve, hogy ne égjen le. Amikor a massza már lágyul, kicsit gyúlós lesz, kiöntöm a tálkába. A tálkát kicsit megnedvesítem, így nem ragad bele, könnyen ki lehet borítani.
Amikor kihűl, beteszem a hűtőbe 1-2 napra. Ekkor kész. Egy hétig is fogyaszthatjuk hűtőben tárolva. Keményebb, reszelhető, szeletelhető trappistát kapunk.
A lilahagymát apróra kockázzuk, és bő vajon megpirítjuk. Közben a megpucolt gombákat apróra szeleteljük. Majd odatesszük a hagyma mellé. Petrezselyemmel, sóval, borssal, fűszere...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa krumplit és a tojást héjában megfőzzük. A májat kockára vágjuk, beletesszük egy lábasba, rászeleteljük a hagymát, teszünk rá kevés olajat és vizet, és puhára pároljuk. Ha kihűlt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHagyományos ham and eggs-t készítünk. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Beletesszük a bacon szeletet, megsütjük mind a két oldalát. Ráütjük a tojásokat, kicsit megsózzuk, és...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű