540 g teljes kö. tönkölyliszt,
45 g búzasikér
kb. 40 g Negyedannyi ugyanannyi édesítőszer (eritrit és stevia keverékéből készül),
darált vanília, vagy egy vaníliarúd belseje,
1,5 csomag porélesztő,
1,5 dl tej,
7 tojás sárgája,
3 ek teavaj,
pici só.
A hozzávalókat összekevertetjük a kenyérsütőgép pizza programjával, ez a leggyorsabb, de a mixer dagasztójával, vagy kézzel is ugyanannyira megfelelő. Ezután a tésztát 1-2 órán át kelesztjük, ha van, akkor kelesztőtálban, ha nincs akkor konyharuhával letakart tálban meleg helyen.
Ezután lisztezett felületen kb. 2,5 centi vastagra nyújtjuk a „pukkadós” tulajdonságú, levegős tésztát, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd a közepét kiszaggatjuk egy kicsi szaggatóval, mert a sütéskor másképp egybekelnek a fánkjaink.
Ez a fánk sütőben készül, hogy elkerüljük az olajban sütés miatti pluszkalóriákat. Sütőpapíros tepsire helyezzük a fánkocskákat (ebből az adagból kb. 2 tepsinyi adag lesz), és hagyjuk kelni még úgy 20 percig.
Majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A tetejére szórhatunk ízlés szerint fahéjat, vagy kávédarálóban őrölt édesítőszert (ami nulla kalóriás és egészséges a cukorral ellentétben). Cukormentes szilvalekvárral, vagy más egészséges lekvárral tálaljuk. Olajban sült társával ellentétben másnap-harmadnap legalább olyan finom!
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A töltelék hozzávalóit egy tálban, alaposan összedolgozzuk. A tészta egyik felére egymástól kellő távolsá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejjel felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel jól kidolgozom lágyabb tésztát kell kapnunk.Letakarva meleg helyen kelesztem.Vagy csi...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet beletesszük egy edénybe és egy kis fészket csinálunk a közepébe. Abba tesszük a kristálycukrot, az élesztőt, majd ráöntjük a langyos tejet. Amikor felfutott az élesztő,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom a cukros tejben s közepes keménységű tésztát dagasztok az összetevőkből. Amikor szépen megkelt a tészta kiöntöm deszkára és kétfele osztom. Az egyik tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes