25 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg zsír
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
1 csipet só
1 db tojás
A tejet langyosítsd meg, majd keverd bele a cukrot és az élesztőt. Várj tíz percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A felfutott élesztőt öntsd az átszitált liszthez, majd dolgozd össze a zsírral és a sóval. Amikor a tészta elválik az edénytől és a kezedtől, takard le egy nagy zacskóval, hogy ne száradjon ki. Mehet is éjszakára a hűtőbe.
Másnap reggel nyújtsd a tésztát lisztezett felületen vékony, körülbelül félcentis körré, és vágd nyolc cikkre. Ha szeretnéd, töltsd meg, majd tekerd fel a széles részétől indulva. Pakold a kifliket sütőlemezre, a tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg sóval vagy magvakkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 20-30 perc alatt aranybarnára.
4 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 5 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 6 dkg vajjal, 3 tojássárgájával, sóval, cukorral, citrom r...
Elkészítési idő: 1oo perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, de futtatni nem kell. A liszt közepébe mélyedést kés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előtészta hozzávalóit a dagasztógép táljába tettem és kézi robotgéppel simára kevertem. Tetejét betakartam és 5 órát kelt konyhapulton. Hozzászitáltam a többi lisztet és bekepc...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóiból rugalmas, viszonylag kemény tésztát gyúrtam, és legalább 2 órán át kelesztettem. 2. A kész tésztát 2 részre osztottam, majd kinyújtottam téglalap alakú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű