Csőrege fánk
50 dkg liszt,
7,5 dkg vaj,
3 ek porcukor, (lapos kanállal)
3 tojás sárgája,
1,5 doboz tejföl, (kis doboz 1,8 dl)
csipetnyi só,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 citrom reszelt héja,
1,5 ek citromlé,
1,5 ek rum
A sütéshez: 4 dl olaj;
A tálaláshoz: 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A lisztbe elmorzsoljuk a puha vajat, hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját, a szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, hozzá adjuk a citromlevet, a rumot, belekavarjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csöregéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) tálba mérjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vajat, majd az egészet összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihente...
Elkészítési idő:A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük...
Elkészítési idő:A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd rummal íz...
Elkészítési idő: