Családireceptkönyv.hu

Töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 5 ó
Adag: 30
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


3 kg sertéshús - lágyékos fajta, darálva
8,5 dkg só
kb fél csomag bors
pirospaprika
5 félmarék rizs
2 liter abalé , disznóvágásból ( ha van)

3 kg savanyú vágott káposzta
30 db káposzta levél

+ füstölt húsosszalonna, vagy oldalas ízesítésnek (elhagyható)

Elkészítés:


A hús ne legyen nagyon hideg, a fűszereket könnyebben átveszi.

Nagyobb tálban a darált húst befűszerezzük, előbb a sót rászórjuk ( lehet a sót kevéske meleg vízben feloldani és azt a húsra locsolni) és elkeverni. ( A víz nem árt a húsnak a rizs úgy is felveszi. ) A keverést nem gyúrva, hanem nyitott ujjakkal körkörösen végezzük !
A borsot is rátesszük, végül a pirospaprikát annyit, hogy szép színe legyen, kb 3 evőkanállal.
Várunk és ezután kóstoljuk. Ha elegendő a fűszer, a rizst szárazon rászórjuk és összekeverjük. (próbára lehet diónyi gombócot kifőzni - 5 perc - és kóstolni. )

Nagy tálban a vágott káposztát jó meleg vízben átmossuk és marékonként kinyomjuk a vizet belőle. A felét a főzőedény aljába szórjuk.
A káposzta levelek vastag erezetét laposra levágjuk, így könnyebb összehajtani majd. Ezeket is át lehet mosni meleg vízben.
( Az átmosás a túl savanyú ízt gyengíti. )

A levelekbe kb. 10 dkg tölteléket teszünk, becsomagoljuk és a vágott káposztára rakosgatjuk.
Füstölt húsos szalonnát , v oldalast is tehetünk közé, ettől finomabb. (elhagyható)
A tetejét a káposzta másik felével befedjük.
Ha van abalé, ( ez is sótlan sózni kell) akkor azzal, ha nincs akkor vízzel felöntjük : kb 2 liter meleg vízbe tegyünk sót, hogy ÉTELSÓS legyen, elkeverjük, kóstoljuk, ha elegendő a sóssága, ráöntjük a káposztára. Ha kell még rá víz ugyanígy pótoljuk sózott vízzel. A víz ne kerüljön a káposzta fölé, nem kell túlönteni, inkább csak alatta. Fedővel lefedjük és lemezen főzzük, 3-4 óra alatt készen van, ( közben jobbra-balra forgatással megrázzuk az edényt , amint a bográcsot is szokták)
Ne főzzük túl, a tölteléket is meg lehet kóstolni közben.

Kiszedjük a káposztát és a töltelékeset is külön, a visszamaradó levet , aki szereti lisztes habarással be lehet sűríteni.
Tejföllel tálaljuk.




Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Laci csülök
Laci csülök

Öntöttvas kacsasütőt kikenem a sertés zsírral, az alján szétterítem a hagymát. Ráhelyezem a felkarikázott, kissé megsózott burgonyát, ráöntöm a lecsót, valamint a gombát. Az egé...

Elkészítési idő: 4
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóra
Magyaros sertésszelet
Magyaros sertésszelet

A karajt leválasztottam a csontról, valamit a szűzérmét is, az enyémen az is volt. A csontot félretettem a levesnek. A húst szeletekre vágtam, sóztam, frissen őrölt borssal és kömé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Gombás karaj
Gombás karaj

A gombát apróra vágjuk. Egy evőkanál zsírban egy kisebb fej hagymát megdinsztelünk, rávágjuk a petrezselyemzöldet, beletesszük a gombát,sót, borsot és fedő alatt pároljuk. A ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött dagadó
Töltött dagadó

1. Előkészítjük a tölteléket. A hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk. 2. A dagadót felszúrjuk, kívül-belül megsózzuk és félretesszük. (Vásárláskor a hentest is megkérhet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk