3 kg sertéshús - lágyékos fajta, darálva
8,5 dkg só
kb fél csomag bors
pirospaprika
5 félmarék rizs
2 liter abalé , disznóvágásból ( ha van)
3 kg savanyú vágott káposzta
30 db káposzta levél
+ füstölt húsosszalonna, vagy oldalas ízesítésnek (elhagyható)
A hús ne legyen nagyon hideg, a fűszereket könnyebben átveszi.
Nagyobb tálban a darált húst befűszerezzük, előbb a sót rászórjuk ( lehet a sót kevéske meleg vízben feloldani és azt a húsra locsolni) és elkeverni. ( A víz nem árt a húsnak a rizs úgy is felveszi. ) A keverést nem gyúrva, hanem nyitott ujjakkal körkörösen végezzük !
A borsot is rátesszük, végül a pirospaprikát annyit, hogy szép színe legyen, kb 3 evőkanállal.
Várunk és ezután kóstoljuk. Ha elegendő a fűszer, a rizst szárazon rászórjuk és összekeverjük. (próbára lehet diónyi gombócot kifőzni - 5 perc - és kóstolni. )
Nagy tálban a vágott káposztát jó meleg vízben átmossuk és marékonként kinyomjuk a vizet belőle. A felét a főzőedény aljába szórjuk.
A káposzta levelek vastag erezetét laposra levágjuk, így könnyebb összehajtani majd. Ezeket is át lehet mosni meleg vízben.
( Az átmosás a túl savanyú ízt gyengíti. )
A levelekbe kb. 10 dkg tölteléket teszünk, becsomagoljuk és a vágott káposztára rakosgatjuk.
Füstölt húsos szalonnát , v oldalast is tehetünk közé, ettől finomabb. (elhagyható)
A tetejét a káposzta másik felével befedjük.
Ha van abalé, ( ez is sótlan sózni kell) akkor azzal, ha nincs akkor vízzel felöntjük : kb 2 liter meleg vízbe tegyünk sót, hogy ÉTELSÓS legyen, elkeverjük, kóstoljuk, ha elegendő a sóssága, ráöntjük a káposztára. Ha kell még rá víz ugyanígy pótoljuk sózott vízzel. A víz ne kerüljön a káposzta fölé, nem kell túlönteni, inkább csak alatta. Fedővel lefedjük és lemezen főzzük, 3-4 óra alatt készen van, ( közben jobbra-balra forgatással megrázzuk az edényt , amint a bográcsot is szokták)
Ne főzzük túl, a tölteléket is meg lehet kóstolni közben.
Kiszedjük a káposztát és a töltelékeset is külön, a visszamaradó levet , aki szereti lisztes habarással be lehet sűríteni.
Tejföllel tálaljuk.
1. Jól kiverjük a hússzeleteket, törött borssal meg egy kevés mustárral bedörzsöljük, és a vajon megsütjük. 2. Tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. (Ha gombásan akarjuk készít...
Elkészítési idő:60 dkg sertéshúst 2 cm-es kockákra vágunk. Két evőkanál zsíron megpirítunk egy középnagyságú, apróra szeletelt vöröshagymát, amikor rózsaszínű, meghintjük egy fél kávéskanál pirosp...
Elkészítési idő: KB 1 ÓRAA húst klopfoljuk ki, majd fűszerezzük mindkét oldalán a szeleteket sóval és borssal. A finomra vágott petrezselymet tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, sajtot,...
Elkészítési idő: 1 óra