2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb semmi esetre sem fás zeller, 1 kisebb karalábé, 1 vöröshagyma, 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet), só, őrölt fekete bors, ecet, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 20 dkg füstölt kolbász
. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.
A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merő kanállal a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.
A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük.
Ez a leves, másnap legfinomabb.
Buggyantott tojás
Amire figyelni kell, hogy szobahőmérsékletű legyen a tojás (ha lehet, friss legyen). A vizet felteszem forrni ne fazékba, tedd csak egy olyan közepes magasságú lábosba, ami nem túlzottan mély nem kell teli tenni KB csak olyan feléig se érjen a víz. Ha felforrt a víz sózom, majd lejjebb veszem, alatta tüzet. (a lényeg csak, hogy a víz éppen pötyögjön ilyenkor szoktak ecetet tenni a vízbe én csak akkor teszek bele, ha pl. leves betétnek készül ecetes tojásként.). A tojásokat nem beleütöm a vízbe. Először egy müzlis tálba ütöm. Majd a tálkából nagyon óvatosan beleöntöm a vízbe. Nem nyúlok, hozzá hagyom ,hogy a fehérje körbe vonja, Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük (ezt sem kell, mindig látni fogod, hogy kell ezt az a fehérjét terelni vagy nem).. A lágy tojásnak KB így 3-4 perc kell a keménynek 8-10 perc. Arra is figyelj, hogy milyen széles a lábosod azért, hogy lásd mennyi tojást tudsz beleütni. Nem szabad túl zsúfolni. Mert akkor, ahogy terül a fehérje a hőtől az összes össze föl. Én Max 2-3db teszek a vízbe egyszerre. Ha ecetes tojást szeretnél, akkor 1liter vízhez és 5db tojáshoz 6-7 evő kanál ecet kell, de csak a 20%-jó. Ennél az ecet mennyiségnél pikánsan lesz ecetes és nem durván.
A csontot megmossuk és utána hideg vízbe tesszük. A tetejére tesszük a megpucolt zöldséget és ízlés szerint a fűszereket. Ha kell, pótoljuk a vizet. Felforraljuk, majd vissza vess...
Elkészítési idő: 2,5 h Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk. A zellert, karalábét négybe, a sárgarépát, gyökeret nagyobb hasábokra vágjuk. Elkészítés: A karajcsontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt,...
Elkészítési idő: 1,5-óra Nehézség: Közepes1. A hagymát, a krumplit és a paprikát megtisztítjuk, a hagymát vastagabb félkarikákra, a krumplit nagyobb kockákra, a paprikát vékony csíkokra aprózzuk (néhányat félreteszünk a dí...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, ted...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű