menu

Családireceptkönyv.hu

Csókakői kolbászleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb semmi esetre sem fás zeller, 1 kisebb karalábé, 1 vöröshagyma, 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet), só, őrölt fekete bors, ecet, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 20 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:


. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.
A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merő kanállal a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.
A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük.
Ez a leves, másnap legfinomabb.

Trükkök, tippek, praktikák:


Buggyantott tojás
Amire figyelni kell, hogy szobahőmérsékletű legyen a tojás (ha lehet, friss legyen). A vizet felteszem forrni ne fazékba, tedd csak egy olyan közepes magasságú lábosba, ami nem túlzottan mély nem kell teli tenni KB csak olyan feléig se érjen a víz. Ha felforrt a víz sózom, majd lejjebb veszem, alatta tüzet. (a lényeg csak, hogy a víz éppen pötyögjön ilyenkor szoktak ecetet tenni a vízbe én csak akkor teszek bele, ha pl. leves betétnek készül ecetes tojásként.). A tojásokat nem beleütöm a vízbe. Először egy müzlis tálba ütöm. Majd a tálkából nagyon óvatosan beleöntöm a vízbe. Nem nyúlok, hozzá hagyom ,hogy a fehérje körbe vonja, Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük (ezt sem kell, mindig látni fogod, hogy kell ezt az a fehérjét terelni vagy nem).. A lágy tojásnak KB így 3-4 perc kell a keménynek 8-10 perc. Arra is figyelj, hogy milyen széles a lábosod azért, hogy lásd mennyi tojást tudsz beleütni. Nem szabad túl zsúfolni. Mert akkor, ahogy terül a fehérje a hőtől az összes össze föl. Én Max 2-3db teszek a vízbe egyszerre. Ha ecetes tojást szeretnél, akkor 1liter vízhez és 5db tojáshoz 6-7 evő kanál ecet kell, de csak a 20%-jó. Ennél az ecet mennyiségnél pikánsan lesz ecetes és nem durván.

Csókakői kolbászleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Gombakrémleves
Gombakrémleves

A gombát felszeleteljük, a vöröshagymákat felaprítjuk. Olajon megpirítjuk, a vöröshagymát és a gombát, fűszerezzük, majd a levest ráöntjük. Amikor megpuhult a gomba, botmixerrel l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jucus
Gulyásleves
Avatar Judit Kedvelnék
Gulyásleves

Elkészítési idő: 2 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ilonka
Csirkeragu leves lestyánnal
Csirkeragu leves lestyánnal

• Elkészítése: • Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd az ugyancsak apróra vágott fokhagymát. Ezután beletesszük a vékony csíkokra vágott húst, borssal meghintjük, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gulyásleves
Gulyásleves

70-80 dkg marhahúst (aki nem szereti lehet sertéshús is) apró kockákra vágunk. 1 fej hagymát szintén nagyon apróra összevágunk. Pici olajon megdinszteljük a hagymát és a húst, néha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk