1 kg liszt,
50 dkg vaj vagy (25 dkg vaj 20 dkg zsír)
3 dkg élesztő,
2 tojás,
6 dkg cukor,
1 dkg só,
4 dl tej
Diótöltelék :
2 dl tejet vagy vizet 30 dkg cukorral felforralunk és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, kevés fahéjat, és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá.
Máktöltelék :
2,5 dl tejet vagy vizet felforralunk 30 dkg cukorral és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük 8 dkg mazsola +fahéj.
A lisztet a cukorral ,sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összedolgozzuk.
A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva pihenni hagyjuk, utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk. Ezután egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük dió vagy máktöltelékkel.
Tepsibe rakjuk a tetejét megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és megsütjük.
: A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejet meg a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a t...
Elkészítési idő:Pontosan a tej mennyisége a liszt minőségétől is függ !!!!! Kevés cukros , langyos tejben elkeverem az élesztőt , hagyom kb : 10-15 percig , míg szépen megemelkedik . A többi hozz...
Elkészítési idő: