36 dkg DiaWellness sütőliszt+ a szóráshoz
250 ml tej
1,5 dkg élesztő
1 tk fruktóz
15 ml folyékony édesítő
0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj
1 csipet só
1 kis tojás
1 citrom reszelt héja és 1 kk a levéből
A töltelékhez:
16 szem szilva (kb 45 dkg)
5 dkg nyírfacukor por
2 kk fahéj
olaj a sütéshez
A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük el a sóval. Langyosítsuk meg a tejet. Keverjük el benne a fruktózt, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy tk liszttel (abból, amit kimértünk) és letakarva hagyjuk felfutni. A megkelt kovászt öntsük a liszthez és adjuk hozzá a tojást, a folyékony édesítőt, a citrom reszelt héját, egy kiskanál citromlevet és az olajat. Gyúrjuk rugalmas tésztává és meleg helyen kelesszük a duplájára.
Amíg kel, a megmosott szilvákat vágjuk fel az egyik oldalán, szedjük ki a magját és a helyére dugjunk 1-1 kk fahéjjal elkevert nyírfacukor port. Ebből fog maradni, ezzel szórjuk majd meg a kész fánkokat. :-)
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és vágjuk 16 egyenlő részre. Mindegyik közepébe tegyünk egy szilát nyomkodjuk le a széleit és formázzunk gombócokat belőle.
Bő, forró olajban süssük pirosra a fánkokat és papírtörlőn alaposan csöpögtessük le.
A megmaradt fahéjas "porcukorral" tálaljuk.
A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn lesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLisztet, sót összekevertem. Belemorzsoltam a margarint. A többi hozzávalót egy külön tálban összekevertem. A keveréket hozzá öntöttem a margarinos liszthez. Amikor összeállt a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűegy püspökkenyér formához: – 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg) – háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg) – 1 kis pohár tejföl (150 g-os) – 1 tojás – 5 dkg vaj – negyed bögre...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom az olajat és a vizet. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatom a keményre felvert tojásf...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű