- 50 dkg finomliszt,
- 1 mk. só,
- 60 g cukor,
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája,
- 2 dl 30%-os habtejszín,
- 1 dl zsíros tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- mazsola,
- szeletelt mandula,
Tetejére:
- 1 tojás,
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.
A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk. A hőfokot 10 perc után mérsékeljük 180 fokra és a kalácsot összesen 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácson hűtjük ki.
Ugyanez sós változatban is elkészíthető, akkor 2 tk. só, 1 tk. cukor és plusz 1 ek. tej kell bele, más minden változatlan marad.
A kedvenc kalácsreceptem. Hasonlít a finom foszlósra és hasonlít a hokkaido tésztájára is, mégis kicsit más. Tejszínnel és tejjel készül. A tésztája jól formázható, én hatos fonással szoktam megfonni, de természetesen négyessel vagy hármassal, netán ötössel vagy nyolcassal is lehet készíteni.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. - A liszttel összekeverjük a cukrot, az étolajat.+tojásfehérjét Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a többi tejjel jól kidagasztjuk....
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesElőmelegítjük a sütőt 175 fokra. Olvasztott vajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű, 11 cm magas kuglófformát, és a hűtőbe téve megdermesztjük benne a vajat. Újra kikenjük vajjal, megin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztok. Aki dagasztógépben végzi a dagasztást,az adagoljon minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe és végezze el a műveletet. Az élesztőt egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű