50 dkg sima liszt
4 dkg élesztő
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
3-4 dl langyos tej
2 evőkanál olaj.
Töltelék:
5 dkg olvasztott vaj
8-8 evőkanál darált mák és porcukor.
Aki szereti rakhat bele vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is.
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 kávéskanál porcukor,
1 kávéskanál tej
2 evőkanál mandula liszt.
A tészta hozzávalóiból, a szokásos módon, kelt tésztát dagasztunk. Ehhez, az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros-langyos tejben, majd mindent hozzáadva, közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, kb. 30x40 lappá nyújtjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, rászórjuk a mák és a porcukor keverékét. Feltekerjük, majd 8 részre vágjuk a tekercset. A tekercseket, egyenként négyszer bevágjuk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen, legyen egy kis teteje a süteménynek...
Az így kapott szeleteket, kissé kifordítjuk. A süteményeket, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd 15 percet pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és a cukorral, majd szépen megkenjük vele a süteményeket, és a mandula liszttel pedig enyhén megszórjuk őket. Előmelegített sütőben, 165-170 C-on, 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.
A tejbe (langyos) felfuttatjuk az élesztőt kis cukorral. Belerakjuk a tojássárgáját, 5dkg margarint és végül a lisztet és két teáskanál sót, összedolgozzuk és hagyjuk kelni, lefedj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összeöntöttem egy nagy edénybe. A liszt tetejére öntöttem a langyos vizet és abba morzsoltam bele az élesztőt. Külön nem futottam meg, nem is vártam semmit csak elke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sózott reszelt zöldséghez meleg vizet teszek, ebbe megy a zsír, így nem kell külön felolvasztani. A tápióka liszttől ugyanolyan folyós marad, a kókuszliszt fogja besűríteni, de a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet összekeverni,dagasztani. 40 perc kelesztés.12 fele osztani,gömbölyíteni.A magokat beledolgozni vagy a végén fejjel lefelé vízbe mártani,utána magba. 30 perc pihi .230 f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű