http://www.limarapeksege.hu/2014/05/glutenmentes-barnakenyer.html
Hozzávalók:
40 g teljes kiőrlésű cirokliszt
40 g rizsliszt
20 g kölesliszt
100 g burgonyakeményítő
100 g tápióka keményítő
1 ek. lenmagliszt
1 tk. xantángumi
0,5 tk. guargumi
1 tk. só
1 ek. cukor
3 ek. olaj
1 tk. almaecet
1 tojás
1,5 tk. porélesztő
1/4 tk. szódabikarbóna
kb. 2,3 dl langyos víz
A dagasztógép táljába mérjük az összes szárazanyagot, azaz a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, a guargumit, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és az élesztőt. Egy habverővel elkeverjük, hogy az összecsomósodott keményítőt fellazítsuk.
Ezután hozzáadjuk a tojást, az olajat, az ecetet és a vizet. A dagasztógép keverőszárával 5 perc alatt sima tésztát keverünk.
Akkor jó a tésztánk, ha kenőcs állagára emlékeztet. Ha szükséges, még 1-2 ek. vizet keverhetünk bele.
A tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
Vékonyan kiolajozunk egy 20 cm hosszú, 11 cm széles sütőformát és a kissé megkelt tésztát belekanalazzuk. A tetejét vízbe mártott kanállal simára igazítjuk, a formát letakarjuk és megint 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy régi őzgerincformát használok).
A megkelt tésztát egy recés késsel kb. 4 mm mélyen hosszában bevágjuk és a forró sütőbe toljuk.
a sütő aljába bekészített edénybe beleöntünk kb. 2 dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk.
Sütési idő kb. 50 perc.
A kész kenyeret kivesszük, kb. 10 percig a formában hagyjuk, majd kifordítjuk belőle és rácsra tesszük hűlni.
Megvárjuk, amíg teljesen kihűl (fontos!), csak azután szeleteljük.
A tésztát ízesíthetjük 1-1 mokkáskanál őrölt köménnyel, korianderrel és édesköménnyel.
Sziasztok!
A gumikat 2 ek útifűmaghéjjal helyettesítettem és nagyon jó lett az eredmény!
Kedves Limara, köszönöm a receptet!
ez 3tepsi kifli.itt kb 6 deci tej.1deci viz. 1eleszto, olyan kocka budafoki.kb 1rama margarin.kocka vagy dobozos.mindegy.so.cukor.liszt. Egy bogre(3dcl)langyos tej.bele 2kiskanal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépés 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesFelfuttatom az élesztőt a cukros langyos tejben. Összeállítom a tésztát: liszt, élesztő, vaj, só, zsír, tejföl, tojássárgája. Lágy, de nem túl ragacsos tészta legyen. 30 perc pi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyűkétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balr...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz