menu

Családireceptkönyv.hu

barna kenyér 1. kenyérsütőgépben


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


http://www.limarapeksege.hu/2014/05/glutenmentes-barnakenyer.html
Hozzávalók:

40 g teljes kiőrlésű cirokliszt
40 g rizsliszt
20 g kölesliszt
100 g burgonyakeményítő
100 g tápióka keményítő
1 ek. lenmagliszt
1 tk. xantángumi
0,5 tk. guargumi
1 tk. só
1 ek. cukor
3 ek. olaj
1 tk. almaecet
1 tojás
1,5 tk. porélesztő
1/4 tk. szódabikarbóna
kb. 2,3 dl langyos víz

Elkészítés:


A dagasztógép táljába mérjük az összes szárazanyagot, azaz a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, a guargumit, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és az élesztőt. Egy habverővel elkeverjük, hogy az összecsomósodott keményítőt fellazítsuk.
Ezután hozzáadjuk a tojást, az olajat, az ecetet és a vizet. A dagasztógép keverőszárával 5 perc alatt sima tésztát keverünk.
Akkor jó a tésztánk, ha kenőcs állagára emlékeztet. Ha szükséges, még 1-2 ek. vizet keverhetünk bele.
A tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
Vékonyan kiolajozunk egy 20 cm hosszú, 11 cm széles sütőformát és a kissé megkelt tésztát belekanalazzuk. A tetejét vízbe mártott kanállal simára igazítjuk, a formát letakarjuk és megint 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy régi őzgerincformát használok).
A megkelt tésztát egy recés késsel kb. 4 mm mélyen hosszában bevágjuk és a forró sütőbe toljuk.
a sütő aljába bekészített edénybe beleöntünk kb. 2 dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk.
Sütési idő kb. 50 perc.
A kész kenyeret kivesszük, kb. 10 percig a formában hagyjuk, majd kifordítjuk belőle és rácsra tesszük hűlni.
Megvárjuk, amíg teljesen kihűl (fontos!), csak azután szeleteljük.

A tésztát ízesíthetjük 1-1 mokkáskanál őrölt köménnyel, korianderrel és édesköménnyel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sziasztok!
A gumikat 2 ek útifűmaghéjjal helyettesítettem és nagyon jó lett az eredmény!
Kedves Limara, köszönöm a receptet!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zsúr kenyér
Zsúr kenyér

A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle. Sütőzacskóba, vagy süt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Csííz zsömle
Csííz zsömle

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (a vizet lassan adagoljuk), letakarva, meleg helyen kb. 60 percig pihentetjük. A tésztát 8 részre osztani majd zsemlét formázni. Letakarva...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

1. 150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 2. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csöröge ll.
Csöröge ll.

Összekeverjük a hozzávalókat, majd kinyújtjuk kiszaggatjuk és forró olajba kisütjük. Majd baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk