180 g fehér liszt BI: 55 Nagyi titkai
130 g teljes kiőrlésű rozs liszt
2 evőkanál búza sikér
1 teás kanál cukor
3 dkg élesztő
3 evőkanál olaj / ha lehet olíva /
2 teás kanál só
1.5 dl víz
Tetszés szerint nagyon szereti a magokat tökmag, napraforgó, stb.
A száraz ősszetevőket a dagasztó gép táljában helyezem el, az élesztőt felfuttatom a vízzel és cukorral. Ha felfutott az élesztő hozzá adom a liszthez és a dagasztó géppel elkezdem dagasztani 10 percig. Akkor a jó mikor az edény faláról szépen leválik. Kiveszem a tálból a tésztát és kb 5 percig kézzel gyúrom még majd vissza rakóm a vékonyan lisztezett tálba kelni 50 percre. Ha megkelt a tésztánk még egy kicsit gyúrjuk fórmázuk és vékony bevágásokat csinálunk a tetejére majd jénai tálba rakom. Itt gyújtom be a tűzhelyet hogy a fél órát míg pihen a kenyér felmelegszik a kellő hőfokra, berakva közepes re állítva 50 percet sütöm. ha kész kiveszem spriccelővel lefújom.
Tetszés szerint a kenyér tésztát fel lehet dobni tökmaggal vagy napraforgóval.
A recept több recept átírása alapján jött létre, saját magam ízlésére alakítva.
A kovászos kenyérsütéshez szükség van egy jó érett kovászra, ami télen max. 10-12, nyáron akár 5-6 órával korábban lett megetetve. Szép buborékos és magasra emelkedett, akkor lehet...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: KözepesA kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez. Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKenyérsütő gépben készült
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű