• 40 dkg sertéscomb
• 2 fej vöröshagyma
• 30 dkg burgonya
• 3 szál sárgarépa
• 2 szál fehérrépa
• 10 dkg zeller
• 1 csokorpetrezselyemzöld
• só
• Delikát ételízesítő
• 2-3 evőkanál olaj
• aprított fokhagyma gerezd
• fekete őrölt bors
• köménymag
• fűszerpaprika
1. Mossuk meg a sertéscombot, és vágjuk kis kockákra.
2. Az apróra vágott hagymát 2-3 evőkanálnyi felhevített olajon, közepes lángon, pirítsuk aranybarnára.
3. Adjuk hozzá a húst, és nagy lángon addig kevergessük, amíg a húskockák minden oldala kifehéredik. Ez azért fontos, mert így sokkal finomabb, zamatosabb marad a hús: Az erős hő hatására a külső rostok megsülnek és bezáródnak, így jobban benne marad a húsban az íze. Ekkor már ízesítsük kevés sóval vagy Delikáttal, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával.
4. Vegyük le a tűzről, és tegyünk hozzá pirospaprikát (ha nem vesszük le a tűzről, a paprika megkeseredhet). Keverjük el, hogy az olajban mindenhol szépen feloldódjon, majd és öntsük fel egy kis vízzel, de csak éppen annyira, hogy ellepje.
5. Forraljuk fel, kóstoljuk meg és szükség szerint sózzuk , borsozzuk.
6. 10 percenként kavargassuk meg, és főzzük addig, míg a hús félig, háromnegyedig megpuhul.
7. Míg a hús fő, addig burgonyát és a többi zöldséget pucoljuk meg és vágjuk kis kockákra. (ne felejtsük el közben időnként megkavargatni a húst)
8. Ha a hús már közepesen puha, adjuk hozzá a zöldségeket, a burgonya kivételével, pároljuk össze, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy kellően tartalmas levest kapjunk. Vegyük figyelembe, hogy a burgonyát még nem adtuk hozzá.
9. 5-10 perc elteltével adjuk hozzá a kockázott burgonyát, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük Delikáttal, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, petrezselyemzölddel.
10. További 10-15 perc alatt főzzük készre a levest. A zöldségek, hús puhulását időnként beléjük szúrva vagy ezeket megkóstolva tudjuk ellenőrizni. Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott petrezselyemlevéllel.
Tipp: Sertéshús helyett marhahússal is készíthetjük. Ez az igazi, klasszikus alapanyag, de ebben az esetben a főzési idő jelentősen megnövekszik. A zöldségeket , ebben az esetben is csak akkor tesszük bele, ha a marhahús már félig, háromnegyedig megpuhult. Idény szerint, friss tavaszi ízt adhatunk levesünknek, ha tálalás előtt apró kockára vágott paprikát, paradicsomot adunk hozzá.
Tipp: Még pikánsabbá tehetjük, ha kétféle hússal készítjük. Ebben az esetben a sorrend a következő: marhahús, sertéshús, zöldségek. Így már csak gyakorlott háziasszonyoknak javasolt az étel elkészítése. Használhatunk az ízesítéshez Knorr Gulyásleves kockát is, mely harmonikusan tartalmaz sót, hagymát, fokhagymát és őrölt köményt. Kínáljunk mellé hegyes erős zöld vagy darált csípős paprikát.
A tésztát kifőzzük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon a besózott csirkemellet 5 perc alatt megpirítjuk, hozzáadjuk a megreszelt fokhagymát és a darált erős paprikát. Ezekkel...
Elkészítési idő: 20 percA felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vizet és a rozmaringot is. Gombóc alakúra gyúrjuk, fél órán át hűtőben pih...
Elkészítési idő:pörköltet készítünk+zsírjára főzőm+petrezselyem+bors+tojás+tejfől+párolom. Kifli belét ki szedem és be töltöm őket -->tojásba morzsába forgatom és kisütöm őket :)
Elkészítési idő: 1 óra