30 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
1,5 dkg szalalkáli
a krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
50 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 citrom leve és reszelt héja
a tetejére: porcukor (elhagyható)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, és a tepsi vajjal megkent hátulján 32 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy nagyobb késsel alányúlunk, és nyújtódeszkára tesszük. Gyorsan kell a tésztával dolgozni, mert amikor kihűl, könnyen törik. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
Közben elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a túróval, végül a mascarponéval, a citrom levével és héjával. A kihűlt lapok közé töltjük, másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tészta megpuhul, és szépen fel lehet szeletelni. A tetejére porcukrot szórhatunk.
A lisztet a megfuttatott élesztővel, vajjal, a tojások sárgájával és annyi tejjel, amennyit felvesz, jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk, és kizsírozott tepsiben kelni hagyjuk. Majd megke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8 tojásból kakaós piskótát készítettem (tojásfehérjét felvertem, közben adtam hozzá adtam az édesítőt. Óvatosan hozzá kevertem a tojás sárgáját, majd az előzőleg átszitált, sütőpor...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vízzel, és hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. 25 × 35 cm-es vajazott tepsiben 180°C-on 20 percig sütjük. Amí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy csésze cukrot világosra pirítunk felöntjük egy csésze tejjel és hagyjuk felolvadni.A másik csésze tejet meglangyosítjuk, felolvasztjuk benne a másik csésze cukrot és a margarin...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű