25 dkg liszt
10 dkg margarin (hideg)
1 teáskanál cukor
só (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
6 dkg félkemény sajt (trapista, hajdú, kisasszondi)
5 dkg szezámmag (len vagy zabpehely)
kb. 1,5 dl víz
A lisztbe beletesszük a sütőport, a cukrot, a sót, a lereszelt sajtot, a szezámmagot, és belereszeljük a hideg margarint, majd nagyjából összekeverjük és a végén apránként hozzáadjuk a vizet és jól összegyúrjuk az egészet.
A tészta bucinkat egy folpackba becsomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Utána a tésztát egy lisztezett sík felületen téglalap alakúra és kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és derelye szaggatóval négyzetekre vágjuk (kb. 4x4 cm).
A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, úgy hogy ne érjenek össze, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 12 percig sütjük. (Csak addig, míg egy kis szint nem kap).
A kisült kekszeket egy zárható tetejű dobozba tesszük. Így napokig is eláll
Előkészítjük a hozzávalókat. A tepsit vagy sütőlemezt kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert kész...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, am...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: KözepesA tojásokat elektromos keverővel felverjük, egyenként hozzáadva a cukrot és a vaníliát. Jól felvert habot kell kapnia, ez körülbelül 10/15 percet vesz igénybe. Amikor a massza jól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almás pite elkészítéséhez a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű