menu

Családireceptkönyv.hu

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 dkg tönkölydara (de a sima búzadara is jó)
Mazsola ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl juharszirup (ha nincs, akkor 1 evőkanál barna cukor is jó lesz)
1 csipet só a túróhoz, 3 csipet a főző vízbe
20 dkg morzsa (prézli)
3 evőkanál barna cukor
2 db tojás
25 dkg túró
3 evőkanál vaj
15 dkg eper
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:


Gombócok előkészítése:
A túrót a tojással, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal krémesre elkeverem egy villával, fokozatosan adom hozzá a darát (a tojás nagyságától függően a 15 dkg-nál lehet kicsit kevesebb vagy többre van szükséged, a lényeg, hogy olyan legyen az állaga, hogy még könnyen keverhető legyen, de ne legyen folyós). Ezután teszem bele a mazsolát. Én kb. 2 marékkal szoktam használni. Ha van rá időd, akkor tedd félre a masszát, és pihentesd legalább 1 órát hűvös helyen, ekkor kicsit megduzzad benne a dara, és lágyabb lesz.

Így készül az eperöntet:
Fagyasztott epret kicsit kiengedem, de nem olvasztom fel, mert dermedten könnyebb vágni. Felkockázom, kisebb edénybe teszem, és elkezdem főzni. amikor már összeesik, hozzáadom a juharszirupot, és fedő nélkül kb. 10 percig főzöm alacsony fokozaton.

A ropogós prézli
A vajat egy serpenyőben megmelegítem, amikor folyós lesz, hozzá teszem a morzsát és elkeverem. Ha nagyon száraznak találod, akkor egy kevés olajat még tehetsz hozzá. Közepes fokozaton, folyamatos kevergetés mellett megpirítom. Az elején nehezebben indul, de ne tévesszen meg, mert könnyen odakaphat. Amikor már pirul, hozzáadom a barna cukrot, és jól összekeverem. Ha kész félrehúzom, amíg megfőnek a gombócok.

A gombóc kifőzése
Forrásba lévő vízbe teszem a gombócokat, és addig főzöm, amíg feljönnek a víz tetejére. Az előkészített masszát legkönnyebben vizes kézzel tudod formázni. Kb. diónyi adagot vegyél a kezedbe, főzés során kb. másfélszeresére dagad.

Ha készen van, mehet a meleg morzsába, forgasd át alaposan, hogy mindenhol érje. Tálaláskor locsold meg az eper öntettel.

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Tejfölös újkrumpli
Tejfölös újkrumpli

A krumplit lehetőleg egyforma darabokra vágjuk. Olajban megpirítjuk a felaprított hagymát. Átforgatjuk rajta a burgonyát, megszórjuk pirospaprikával (csak annyival, hogy épp rózs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Csülkös egytál
Csülkös egytál

Egy római tálat fél órára hideg vízbe áztatunk. A húst kicsontozzuk, és kisebb tenyérnyi darabokra szeljük. A káposztát - ha túl savanyú - átmossuk, a krumplit, a hagymát és a fokh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Baconba tekert sajtos spárga (ny)
Baconba tekert sajtos spárga (ny)

A spárgát megmossuk, még ha zsenge, akkor is meghámozzuk, s enyhén sós vízben egy kicsit megfőzzük. Ha kihűlt, ötösével összefogjuk és begöngyöljük a sajtba, baconba. Egy tűzálló t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Darálthússal töltött burgonya
Darálthússal töltött burgonya

A burgonyát megfőzzük héjában. A hagymát vajban megpirítjuk, majd a darált pulykamellet belerakjuk, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, ízlés szerint fűszerekkel. Fehéredésig p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk