Családireceptkönyv.hu

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 dkg tönkölydara (de a sima búzadara is jó)
Mazsola ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl juharszirup (ha nincs, akkor 1 evőkanál barna cukor is jó lesz)
1 csipet só a túróhoz, 3 csipet a főző vízbe
20 dkg morzsa (prézli)
3 evőkanál barna cukor
2 db tojás
25 dkg túró
3 evőkanál vaj
15 dkg eper
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:


Gombócok előkészítése:
A túrót a tojással, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal krémesre elkeverem egy villával, fokozatosan adom hozzá a darát (a tojás nagyságától függően a 15 dkg-nál lehet kicsit kevesebb vagy többre van szükséged, a lényeg, hogy olyan legyen az állaga, hogy még könnyen keverhető legyen, de ne legyen folyós). Ezután teszem bele a mazsolát. Én kb. 2 marékkal szoktam használni. Ha van rá időd, akkor tedd félre a masszát, és pihentesd legalább 1 órát hűvös helyen, ekkor kicsit megduzzad benne a dara, és lágyabb lesz.

Így készül az eperöntet:
Fagyasztott epret kicsit kiengedem, de nem olvasztom fel, mert dermedten könnyebb vágni. Felkockázom, kisebb edénybe teszem, és elkezdem főzni. amikor már összeesik, hozzáadom a juharszirupot, és fedő nélkül kb. 10 percig főzöm alacsony fokozaton.

A ropogós prézli
A vajat egy serpenyőben megmelegítem, amikor folyós lesz, hozzá teszem a morzsát és elkeverem. Ha nagyon száraznak találod, akkor egy kevés olajat még tehetsz hozzá. Közepes fokozaton, folyamatos kevergetés mellett megpirítom. Az elején nehezebben indul, de ne tévesszen meg, mert könnyen odakaphat. Amikor már pirul, hozzáadom a barna cukrot, és jól összekeverem. Ha kész félrehúzom, amíg megfőnek a gombócok.

A gombóc kifőzése
Forrásba lévő vízbe teszem a gombócokat, és addig főzöm, amíg feljönnek a víz tetejére. Az előkészített masszát legkönnyebben vizes kézzel tudod formázni. Kb. diónyi adagot vegyél a kezedbe, főzés során kb. másfélszeresére dagad.

Ha készen van, mehet a meleg morzsába, forgasd át alaposan, hogy mindenhol érje. Tálaláskor locsold meg az eper öntettel.

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Csaba
Chili con carne
Avatar Vikus Kedvelnék
Chili con carne

Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposa...

Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bácskai tarhonya
Bácskai tarhonya

Kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd felengedjük dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és megpároljuk fedő alatt lassú tűzőn. Hagymát megpucoljuk, felszeleteljük, és olajon...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Ropogós saláta
Ropogós saláta

A tojásokat jó keményre főzzük, a bacon szalonnát meg kipirítjuk kevés olajban, majd papír szalvétára helyezzük, hogy a fölösleges zsírt beszívja A salátát megmossuk, lecsöpögtetj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Bolognai rakott penne
Bolognai rakott penne

z apróra vágott vöröshagymát némi zsiradékon üvegere pirítjuk, hozzáadjuk a nagy lyukú sajtreszelőn lereszelt sárgarépát, a kockára vágott szárzellert, és megpároljuk őket. Ha a z...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk