Hozzávalók
21-22 cm átmérőjű formához:
A piskótához:
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt (ha kakaós lapokkal szeretnénk, akkor előbb mérjünk ki két evőkanál kakaóport és azt a súlyt egészítsük ki liszttel)
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
Főzött csokikréhez:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
23 dkg hűtőből épp kivett vaj
25 dkg étcsokoládé
4 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Elkészítése:
A piskóta elkészítése:
Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval , pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, amit lefelejtettem a képtől, abba pedig cukor van amit a habba szánok.
Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet. Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), elkeverjük alaposan.
Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.
Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.
Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is.
Akkor vágjuk lapokra, amikor teljesen kihűlt!
A főzött csokikrém elkészítése:
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad.
Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.
Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát. Nagyon jól nyomható habzsákból is.
A lapokat betöltjük a krémmel, majd kívülről is krémmel díszítjük. Tetejét tetszőlegesen díszítjük, akár a krémet habzsákból nyomva.
Oldalát tortafésűvel vagy villával áthúzhatjuk.
Az összes hozzávalót egy tálba összekeverem és kizsírozott,vajazott lisztezett gyümölcstorta formába öntjük. Előmelegített sütőben 10 percig nagy lángon majd kb 20 percig közepes l...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: KönnyűEgy 26 cm-es tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt csíptetünk. A barackokat vékonyan felszeleteljük, és a sütőpapírra fektetjük, hogy lefedjék egymást. Egy keverőtálban a pud...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alsó réteghez a hozzávalókat összekeverjük, majd nedves kézzel 18 centis hőálló tál aljába nyomkodjuk. Ráöntjük a krémet, amivel csupán annyi a dolgunk, hogy a zselatint kis lán...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű