25 dkg vöröslencse
1 nagyobb, vagy két kisebb szál póréhagyma
2-3 ducibb gerezd fokhagyma
1 nagy szál sárgarépa
2 közepes szem újburgonya
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál római kömény, fél-1 teáskanál kurkuma; só, bors ízlés szerint
Fogások ebédszünethez Gyűlölt zöldségek Kép nélkül
2015. július 24. 09:14 - Bengapu
Vöröslencse főzelék 2.0
Először: igen, tudom, volt már fent egyszer egy hasonló recept, de úgy éreztem, az nem volt elég Bengapus, így most kisebb módosításokkal teszem közzé újra. :)
Másodszor: ebben a kánikulában csak két időszak van, amikor az ember produktív tud lenni, reggel és este. Mivel este én inkább aludni szeretek, így rákaptam a reggeli bevásárlás, főzés kombóra. (Éppen lábadozom, ezért lett hirtelen ennyi időm a konyhában.) Komolyan mondom, csak ajánlani tudom mindenkinek! (Folytatás a Tovább után... :) )
Nincsen tömeg, nem lökdösnek a sorban jobbra-balra a banyatankos nénik és bácsik; az utcán hűvös, a madarak csiripelnek, az eladók még mosolyogva kívánnak további szép napot... Szóval ha tehetjük, jó korán kezdjünk neki a napnak. :)
No, ennyi rizsa után következzen a recept:
Bengapu vöröslencse főzeléke (verzió 2.0)
25 dkg vöröslencse
1 nagyobb, vagy két kisebb szál póréhagyma
2-3 ducibb gerezd fokhagyma
1 nagy szál sárgarépa
2 közepes szem újburgonya
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál római kömény, fél-1 teáskanál kurkuma; só, bors ízlés szerint
Kezdésnek, ha kánikulában főzünk, igyunk meg egy pohár hideg üdítőt (vagy ami éppen kéznél van). Utána a zöldségeket tisztítsuk meg, hámozzuk; a vöröslencsét alaposan mossuk át, csepegtessük le. Jöhet a főzés "pengés" része (ma ilyen gyatra poénok járnak a fejemben): a póréhagymát hosszában vágjuk félbe, majd "félkarikázzuk", a sárgarépát egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le (figyeljünk rá, hogy csak a répát reszeljük, ne a bütykeink hegyét... :D), az újburgonyát pedig kockázzuk fel. A fokhagymát kicsit zúzzuk össze a kés élével, majd daraboljuk apróra.
Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, erre jöhet a póréhagyma. 3-4 perc pirítás után küldjük mellé a fokhagymát és a sárgarépát, további 4-5 percig pirítsuk-pároljuk őket együtt. (Ha szükségesnek érezzük, öntsünk alá egy kevés vizet.) Amint ez megvan, melléjük zúdítjuk az újburgonyát, a vöröslencsét. Felöntjük annyi vízzel, ami kellemesen ellepi, és befűszerezzük. Fedő alatt, alacsony lángon 15, maximum 20 perc alatt elkészül ez a remek étek. (Közben folyamatosan kevergessük, mert kicsit hajlamos az odakapásra a drága.) Jó étvágyat hozzá!
1./ A burgonyát meghámozzuk, és egyenletes méretű, közepes méretű kockákra vágjuk. Egy lábasban hozzáadjuk az alaplevet. Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt bur...
Elkészítési idő: 40 percA zöldbabot felteszem főni a babérlevéllel annyi vízben, hogy még épp ne lepje el, fűszerezem. Mikor megfőtt kiszedem az 1/3-t, turmixgépben a joghurttal pépesítem és hozzáadom a f...
Elkészítési idő:A meghámozott és kockára vágott krumplit beletesszük egy lábasba és annyi vízzel, hogy ellepje feltesszük főzni. Beledobunk egy egész fej hagymát, babérlevéllel ízesítjük, sózzuk,...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összekeverjük. Palacsintasütőben lassú tűzön sütjük fedő alatt. Jól pirítsuk meg.
Elkészítési idő: