menu

Családireceptkönyv.hu

Bengapu vöröslencse főzeléke (verzió 2.0)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



25 dkg vöröslencse
1 nagyobb, vagy két kisebb szál póréhagyma
2-3 ducibb gerezd fokhagyma
1 nagy szál sárgarépa
2 közepes szem újburgonya
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál római kömény, fél-1 teáskanál kurkuma; só, bors ízlés szerint

Elkészítés:




Fogások ebédszünethez Gyűlölt zöldségek Kép nélkül

2015. július 24. 09:14 - Bengapu
Vöröslencse főzelék 2.0

Először: igen, tudom, volt már fent egyszer egy hasonló recept, de úgy éreztem, az nem volt elég Bengapus, így most kisebb módosításokkal teszem közzé újra. :)

Másodszor: ebben a kánikulában csak két időszak van, amikor az ember produktív tud lenni, reggel és este. Mivel este én inkább aludni szeretek, így rákaptam a reggeli bevásárlás, főzés kombóra. (Éppen lábadozom, ezért lett hirtelen ennyi időm a konyhában.) Komolyan mondom, csak ajánlani tudom mindenkinek! (Folytatás a Tovább után... :) )

Nincsen tömeg, nem lökdösnek a sorban jobbra-balra a banyatankos nénik és bácsik; az utcán hűvös, a madarak csiripelnek, az eladók még mosolyogva kívánnak további szép napot... Szóval ha tehetjük, jó korán kezdjünk neki a napnak. :)

No, ennyi rizsa után következzen a recept:

Bengapu vöröslencse főzeléke (verzió 2.0)

25 dkg vöröslencse
1 nagyobb, vagy két kisebb szál póréhagyma
2-3 ducibb gerezd fokhagyma
1 nagy szál sárgarépa
2 közepes szem újburgonya
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál római kömény, fél-1 teáskanál kurkuma; só, bors ízlés szerint

Kezdésnek, ha kánikulában főzünk, igyunk meg egy pohár hideg üdítőt (vagy ami éppen kéznél van). Utána a zöldségeket tisztítsuk meg, hámozzuk; a vöröslencsét alaposan mossuk át, csepegtessük le. Jöhet a főzés "pengés" része (ma ilyen gyatra poénok járnak a fejemben): a póréhagymát hosszában vágjuk félbe, majd "félkarikázzuk", a sárgarépát egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le (figyeljünk rá, hogy csak a répát reszeljük, ne a bütykeink hegyét... :D), az újburgonyát pedig kockázzuk fel. A fokhagymát kicsit zúzzuk össze a kés élével, majd daraboljuk apróra.

Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, erre jöhet a póréhagyma. 3-4 perc pirítás után küldjük mellé a fokhagymát és a sárgarépát, további 4-5 percig pirítsuk-pároljuk őket együtt. (Ha szükségesnek érezzük, öntsünk alá egy kevés vizet.) Amint ez megvan, melléjük zúdítjuk az újburgonyát, a vöröslencsét. Felöntjük annyi vízzel, ami kellemesen ellepi, és befűszerezzük. Fedő alatt, alacsony lángon 15, maximum 20 perc alatt elkészül ez a remek étek. (Közben folyamatosan kevergessük, mert kicsit hajlamos az odakapásra a drága.) Jó étvágyat hozzá!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldborsó főzelék ahogy én szeretem
Zöldborsó főzelék ahogy én szeretem

A zöldborsót 3dl tej és 3dl víz keverékével puhára főzzük.Ha megpuhult, akkor a tejfölös keményítővel behabarjuk főzelékünket. Végül pedig az apróra vágott friss petrezselyemmel k...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lencsefőzelék
Lencsefőzelék

A lencsét előző este alaposan átválogatjuk (tele lehet kaviccsal sajnos..), átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja re...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Gizella
A legfinomabb finomfőzelék
A legfinomabb finomfőzelék

Ha friss zöldségből és zöldborsóból akarunk finomfőzeléket készíteni, körülbelül 25 dkg karottát, ugyanannyi fejtett zöldborsót és karalábét használjunk fel hozzá. A zöldséget és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos céklapüré
Barackos céklapüré

A hozzávalókat turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Fontos, hogy a gép kése a barackot érje először, mert a reszelékek nem olyan lédúsak! Csurgassunk rá mézet és egy kevés szőlő...

Elkészítési idő: 8 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk