Családireceptkönyv.hu

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



200 g kukoricaliszt
130 g kölesliszt
100 g barna rizsliszt
40 g kölespehely
2 evőkanál tökmagliszt
1 zacskó szárított élesztő
2 evőkanál psyllium (útifűmaghéj)
½ evőkanál só
1 evőkanál olívaolaj
6 dl langyos víz
100 g vegyes magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, stb.)
marék dió (kb. 50 g)

Elkészítés:


Elkészítését tekintve valóban egy egyszerű receptről van szó, hiszen az összetevőket csak össze kell keverni, jól át kell dolgozni, hagyni kell pihenni és végül jól át kell sütni, de nézzük át alaposabban:
Mérjük ki a száraz hozzávalókat, a kukoricalisztet, a köleslisztet, a barna rizslisztet, a kölespelyhet és a tökmaglisztet, majd keverjük össze őket.
A lisztekhez adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és a magkeverékeket, majd vágjuk durvára a diót és azt is keverjük hozzá a többi alapanyaghoz.
Egy mérőpohárban mérjünk ki 2dl langyos vizet, majd adjuk hozzá a 2 evőkanál psylliumot és keverjük addig, míg puding állagúvá nem válik. Ekkor adjunk hozzá a többi száraz hozzávalóhoz és kezdjük el tésztává gyúrni kézzel, vagy robotgép dagasztófejével.
A tészta gyúrása közben folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, míg össze nem áll a massza.
Az így elkészített tésztát tegyük egy edénybe, és rakjuk félre letakarva 3-4 órára, vagy egy egész estére, míg kb. másfélszeresére meg nem kel.
Az idő leteltével enyhén olajozzunk ki egy jénai tálat, majd vékonyan szórjuk meg kukoricaliszttel. Az előkészített edényt tegyük be a 220 °C-ra előmelegített sütőbe melegedni 5 percre.
A megkelt tésztát óvatosan helyezzük át az előmelegített jénai tálba, szórjuk meg a magkeverékkel (enyhén nyomkodjuk is rá a magokat), majd tegyük be a sütőbe.
Süssük 35 percig lefedve 220 °C-n légkeverésen, majd vegyük le a jénai edény fedelét és süssük további 20 percig 180 °C-on.
Ha elkészült a magkeverékes kenyér, vegyük ki a sütőből, tegyük egy vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zsemle
Zsemle

1. Az élesztőt fél dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom. 2. Amíg felhabosodik, a tálba tettem a lisztet, olvasztott vajat, tojást, sót, végül a felfuttatott éleszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

1. A hozzávalókat felsorolás szerint tettem a kenyérsütő gépbe (élesztőt a liszt közepébe kell tenni, aztán betemetni), majd elindítottam a dagasztóprogramot (nálam 2 óra 20 perc),...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldbanánlisztes kifli
Zöldbanánlisztes kifli

A száraz anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk a folyékony anyagok keverékét. Pár percig pihentetjük a tésztát, bambuszrostlisztes felületen átgyúrjuk, majd egy 35 cm széles körla...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Turbó kifli sós változatban (Limara)
Turbó kifli sós változatban (Limara)

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk