22,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
22,5 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
3 dkg szőlőmagliszt
1 ek. sikér
2 csapott tk. só
2 ek. olívaolaj
7g (1 csomag) szárított élesztő
4 dl langyos víz
A hozzávalókat összegyúrjuk, egy kiolajozott kenyérsütőformába (az enyém kb. 30x10 cm-es) helyezzük, és legalább 1 órát meleg, huzatmentes helyen kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Ha kellően meleg a sütő, akkor 25 percig sütjük a megkelt tésztát, majd gyorsan kiborítjuk a formából, és egy ecset segítségével megkenjük a tetejét vízzel, és már sütőforma nélkül tesszük vissza még 10 percre a kenyerünket (így lesz egy kis ropogós kérge).
A számok:
Nekem ebből a kenyérből 28 szeletem lett.
1 szelet kenyérben 9,67 g szénhidrát van.
10 dkg kenyérben 33,83 g ch van.
A teljes kenyérben (kb. 80 dkg-os) összesen 270,66 g ch van.
Jó étvágyat! :-)
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott éleszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tálba bele teszek . 20 dkg lisztet, rámorzsolom az élesztőt s langyos vízzel szétt keverem /kovász/, közben a megpucolt krumplit felteszem főzni sós vízbe. Várok 2-3 órát s a ko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverem, langyos helyen kelni hagyjuk, majd vajjal kikent sütőtálba teszem, lefedve 45 percig sütöm. Az utolsó 5 percnél a fedőt leveszem és ropogósra sütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit. 2 A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt. 3 A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük,...
Elkészítési idő: 160 perc Nehézség: Közepes