50 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál kakaó
2 dkg margarin
2 tojás
2,5 dl folyékony méz
7 dkg xilit
1 rúd vanília ( kikaparva )
1 citrom reszelt héja
Fél teáskanál fahéj
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
1 evőkanál frissen facsart citromlé
Annyi gyümölcscukor amennyit az 1 kanál citromlé felvesz
Összekeverjük a vajat, a tojást, a mézet, a xilitet, a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat, majd robotgéppel belekeverjük a a sütőporos, kakaós lisztet.
Lisztes kézzel sima tésztát gyúrunk belőle, majd kb. 30 percre hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékony tésztát nyújtunk belőle, majd különböző formákkal kb. 60 db-ot szúrunk ki belőle.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és erre fektetjük rá a kiszaggatott formákat, melyek tetejét megkenjük a tojássárgájával elkevert tejszínnel. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt keverjünk össze gyümölcscukrot citromlével, annyit, hogy krémes állagú masszát kapjunk. Ezt töltsük nejlonzacskóba, az egyik sarkát vágjuk ki és ennek segítségével díszítsük a mézeskalács formáinkat.
Dobozba téve sokáig eláll.
1 db Kb. 80 Kcal.
Tipp: Készíthetsz a mézeskalácsból ajándékdíszt. Ezt én úgy csinálom, hogy egy pohár segítségével kerek formát szaggatok a tésztából, amikor megsült ráírom annak a nevét akinek az ajándékot szánom és a dátumot. Amikor megszáradt a citromos díszítés celofánba csomagolom és az ajándékra rögzítem. A Nagyi elteszi emlékbe, a kisebbek jóízűen felfalják! :-)
Tészta receptje: - az élesztőt elkeverem 1 kanal tejföllel - elkeverem Liszt +cukor +só +zsir+az élesztővel elkevert tejfölt + annyi tejfölt ,hogy jól nyújtható, de nem ragacsos...
Elkészítési idő: 35-egy sor kekszet raktam egy jénai tálba -meglocsoltam tej+rumeszencia +kevés cukor keverékével -ami maradt félre tettem -megfőztem 2 vaniliás pudingot 5 dl tejben +4 kanál cu...
Elkészítési idő: 30A tojásfehérjéket kemény habbá verem. A többi hozzávalót egy tálban összekeverem és óvatosan a fehérjékhez keverem. Gofrisütőben megsütöm.
Elkészítési idő: